3 "Vad blir det till middag, herr Grums?" av Andy Stanton

Hcf   229 sidor
bokpratssidor: s. 34-38 (När slaktar-Wille förföljer Grums)
 
Jag trodde inte dagen skulle komma när jag var trött på Grums-böckerna men det här boken var seg. Vad blir det till middag, herr Grums? (Del 6) är lika tokig som alla andra delar, jag tror dock att jag börjar bli mättad på Stantons galenskaper.
 
Varje fredag äter herr Grums ett gratis mål mat med inälvor och annat gott hos sin gode vän slaktare Wille Wilhelm men en dag dyker han inte upp. Wille Wilhelm blir konfunderad och inväntar nästa fredag. Så ser han herr Grums promenera gatan fram men Grums går förbi Willes slakteri. För att veta vad Grums har på gång så bestämmer sig Wille Wilhelm att förfölja honom. Det visar sig att Grums hittad ett godare gratismål. Kebab på flottige Ivans stekhus. Wille Wilhelm blir ursinning och deklarerar middagskrig. Polly, Fredag och Allan Knapp har farit till stranden så det finns ingen som kan stoppa Wille Wilhelm och Grums.
 
Många av skämten är precis lika roliga som i de andra delarna. Beskrivningen av vattnet i kanalen där de smyger omkring är en höjdare: "Vattnet var brunt och oanvändbart. Om man drack det dog man knall och fall. Jag vet, för jag drack det en gång och dog." (s. 37).
 
Trots min mättnad så ser jag ändå alltid fram emot en ny Stanton-bok och kommer självklart att läsa även sjunde delen när den kommer våren 2014 (Herr Grums och körsbärsträdet)

3 "Fulast i världen" av Ingrid Olsson

uHc   217 sidor
Bokpratssidor: Om Simons sätt att stänga sitt hjärta mot allt jobbigt.
s. 61 ("Simon stod i hopptornet.") till 63 ("...stänger hjärtat och sjunker.")
 
Simon och Siw träffades som snabbast under sommarlovet men båda blev kära i varandra. När Siw får reda på att Simon ska börja i hennes klass blir hon jätteglad men hon hinner inte uttrycka sina känslor för sina bästisar då ledaren i gänget, Evelina, kastar ur sig att Simon är värsta tönten och måste vara fulast i världen. Så börjar den hemska terminen där varken Simon eller Siw vågar säga något till varandra men hela tiden kastar längtande blickar över klassrummet. Simon mår dåligt och tillbringar ännu mer tid i simhallen där han försöker dränka sina tankar genom att pressa lungorna under vattnet. Siw kämpar mellan sina känslor för Simon och för att fortsätta verka okej framför den coola Evelina.
 
Bra kärleksbok för högstadie, kanske även något år neråt för duktiga läsare. Eftersom jag gillar när författare experimenterar så tycker jag väl att Fulast i världen inte är lika intressant som hennes tre senaste ungdomsböcker. Det kan också bero på för stora förväntningar från min sida.
 
RSS 2.0