4 "Skuggan - the World of Voodoo" av Petrus Dahlin & Lars Johansson

uHc   426 sidor
Kalle Skavank-författaren Petrus Dahlin har slagit ihop sin skrivarpåse med Lars Johansson och kommer nu med en spännande bok om magi, klankrig och hämnd i Stockholms förorter. Skuggan: the World of Voodoo (2012) är första delen i en gripande bokserie för tonåringar.

Skuggan flyr för sitt liv, från sin lilla by i Västafrika till Stockholms storstad. Inuti henne finns en magisk kraft som har förts ner i många generationer bland kvinnorna i hennes by. Kraften är stor och många vill få tag i Skuggan. För tillfället gömmer hon sig i den kalla staden i norr och råkar komma i kontakt med Ruben, en vanlig tonårskille med vanliga tonårsproblem. Han har dåligt med pengar, mobbad i skolan och numera även kär i en tjej från den fina sidan av stan. Efter att ha bråkat om ett par gymnastikskor så dras Ruben snabbt in i Skuggans värld, en värld som är uppenbart farlig men som även kan ge den fördel som Ruben så länge längtat efter.

Så förvänta er ingen vanlig Kalle Skavank-bok. Skuggan är en av de läskigaste tonårsböcker i år, kanske är det eftersom den blandar den övernaturliga magin med en typisk svensk miljö. Ni som gillar Engelsforsböckerna Cirkeln och Eld borde även gilla Skuggan.
 
Språkpoliser bör dock hålla sig undan från boken. Korrekturläsningen fungerade tydligen inte så bra eftersom boken är full av stavfel men även många grammatiska fel. Det dyker upp i alla böcker men här finns de till den grad att i varje fall jag irriterade mig på dem.

3 "Hjälp! Rånare!" av Laura Trenter

Hcf   143 sidor
Bra ställe att läsa från: s. 37 (lite) & s. 38 (Sebbe som Venom)
Så har jag läst en gammal goding för första gången.
 
Sebastian (Sebbe) och Johanna är bästa kompisar. De bor nära varandra och går till och från skolan tillsammans varje dag. En dag efter skolan så ska de köpa frimärken på Posten (jo, så gammal är boken). När de står i kön så ropas det utanför ingången och så kommer två maskerade män in med k-pistar för att råna banken. De skriker och gapar. Sebbe och Johanna klarar sig oskadda men upplevelsen lever kvar länge efteråt. Johanna verkar mest vara intresserad av att hitta rånarna själv och verkar inte alls vara rädd men händelsen påverkade Sebbe mer. Han känner sig osäker och rädd var han än är. Rånarna är fortfarande på fri fot. Tänk om de är ute efter honom för att tysta ner honom. Det har faktiskt stått en skum man på gatan utanför Sebbes hus den senaste tiden.
 
Jag gillar Hjälp! Rånare! mest tack vare att man får följa Sebbe i hans tankar och handlingar efter rånet. Rånet har kraftigt påverkat honom och det visar sig både i hans sätt att bemöta andra människor (hans kompisar och vuxna) men även hur han tänker. Trenter lyckas beskriva denna känsla på ett bra sätt genom att visa hur Sebbe förändras i killarnas superhjältelek (se utvalt textavsnitt).
 
Sebbe och Johanna är 9 år. Jag tycker att boken passar bra runt den åldern. Det finns mycket att diskutera så jag rekommenderar högläsning i klassen.
RSS 2.0