2 "Emily the Strange" & "Emily's Book of Strange" av Rob Reger

Två böcker som är klassade under signumet Hci (det handlar alltså om översatta versioner, även om man använder originaltitlarna på dessa två små böcker).

   

Jag vet inte vad jag ska tycka om det här. Emily är en annorlunda tjej, hon är svart in i själen. Det verkar som om hon identifierar sig med katter - hon brukar hjälpa sina egna katter att ta död på hundar.

Böckerna klassas nog som Hci eftersom de innehåller stora färggranna illustrationer (mest svart och rött) med korta beskrivningar som förklarar Emilys livsfilosofi.

Jag tycker inte de är mycket att ha men de verkar ha blivit hippa inom en viss målgrupp. Jag kan tänka mig att unga tjejer som går i högstadiet/gymnasiet kan få ut en del av detta. Innehållet är mindre viktigt än själva idén. "Hello Kitty" är något som jag kommer att tänka på när jag läser "Emily the Strange" och "Emily's Book of Strange".

3 "Here Be Monsters!" av Alan Snow

He ug. 544 sidor. Del ett i "The Ratbridge Chronicles".Snows fartfyllda äventyr greppar tag i läsaren redan innan man börjar berättelsen. Boken är fylld av roliga illustrationer, gjorda av Snow själv. Boken börjar med ett par sidor som förklarar och beskriver några olika "oddities" som endast finns i Snows berättarvärld, t ex lådtrollen (underjordiska varelser som är så skygga och blyga att de alltid är iklädda gamla överblivna kartonger; kålhuvudena (små månniskoliknande varelser som avgudar kålrötter och har därför alltid ett salladskål på huvudet).

Historiens huvudkaraktär är Arthur. Han bor också i underjorden, under staden Ratbridge. Men han är en vanlig människa. Orsaken till att han bor under jorden är att hans farfar, som han bor med, var tvungen att fly Ratbridge och gömma sig (varför får man inte veta, inte heller Arthur vet detta). På nätterna klättrar Arthur upp till staden och plockar åt sig mat från trädgårdar och dylikt. Han vill inte stjäla men det är ett måste för att kunna överleva. Till sin hjälp har en ett par mekaniska vingar som hans farfar har uppfunnit. En natt råkar Arthur se en hop människor som jagar ost. Ostjakt är numera förbjudet och Arthur undrar vad han ska göra. Han kontaktar sin farfar som tycker att Arthur ska bevaka händelsen. Arthur råkar bli sedd, blir av med sina vingar och blir tvungen att gömma sig hos en vänlig pensionerad advokat och dennes vänner (tre lådtroll och ett kålhuvud). När kusten är klar tackar han för sig men märker att alla ingångar till underjorden är förseglade. Hur ska han komma tillbaka till sin farfar som svälter nere i sin grotta, hur ska han få tillbaka sina vingar. Och varför börjar det dyka upp miniatyrer av lådtroll och diverse djur till försäljning på modemarknaden?

Historien är ganska extrem och man märker att Snow har ansträngt sig för att skapa en annorlunda värld. Trots det anser jag att historien fungerar. Man kommer snabbt in i den spännande historien och det är kul att läsa något annorlunda. För tillfället finns boken bara på engelska men den är helt ny och förhoppningsvis översätts den.

5 "You're a Bad Man, Mr Gum!" av Andy Stanton

He uf, 180 sidor. Extrem Humor.Low and behold!

Detta måste vara en av de knasigaste böcker jag har läst de senaste åren. Tyvärr är den på engelska. Jag måste säga "tyvärr" eftersom den skulle vara en suverän bok till vilken unge som helst mellan åren sju till femton som antingen har svårt att läsa eller bara anser att läsning är tråkigt, alltså en fenomenal bok att introducera på bokprat och andra läsfrämjande aktiviteter. Förhoppningsvis kommer "You're a Bad Man, Mr Gum!" att översättas till svenska, trots bokens alla ordlekar som är i stort sett oöversättliga. Boken är i stort sett splitterny. Den gavs ut i slutet av sommaren 2006 och Eskilstunas folkbibliotek köpte in den i december.

Först och främst var det illustrationerna som lockade. De är gjorda av David Tazzyman; illustrationerna är lite halvslarvligt gjorda, ungefär i nivå med Tony Ross eller Quentin Blakes teckningar.

Romanens handling var inte det viktigaste för mig. Men det kan i varje fall vara bra och känna till den. Mr Gum är en elak man, urtypen. Han är en smutsig man som har ett skitigt hus, med undantag från hans trädgård som är den vackraste i hela staden. Är Mr Gum en trädgårdsälskare? Nej! Tycker Mr Gum om de vackra färgerna? Nej! Den enkla sanningen är att om Mr Gum inte håller sin trädgård i form så kommer det upp en fe ur badkaret och slår honom i huvudet med en stekpanna. Det är orsaken till att Mr Gum har en vacker trädgård, han tycker inte om att få huvudet inslaget med stekpannor. Intrigen i boken börjar när en herrelös hund, som resten av staden tämligen älskar, söker sig in på Mr Gums tomt och äter upp hans blommor och lämnar härliga "överraskningar" på gräsmattan.

Det fantastiska med boken är Stantons sätt att berätta. Han söker situationer där han kan trycka in så många skämt som möjligt. De är ofta helt absurda och underbart torra. Ofta avbryter Stanton historiens lopp och tempo för att få till skämtet. En författare helt i min stil alltså.

Tänk på den mest fantastiska barnbok ni har läst.

Tänker du på den nu?

Trippla fantastiskiteten så får ni "You're a Bad Man, Mr Gum!".

Okej, jag kanske överdriver lite. Men en sak ska ni ha på det klara! Jag underdriver inte ett uns.

Och det bästa är att det kommer en ny bok i februari: "Mr Gum and the Biscuit Billionaire".
RSS 2.0