2 "Corby Flood" av Paul Stewart & Chris Riddell

He ug. 248 sidor.

Den åttaåriga flickan Corby reser med sin familj på den gamla S.S. Euphonia. De ska till Harbour Heights School men har inte råd att åka de nyare transportmedlen eftersom Corbys far precis har fått sparken från sitt jobb. S.S. Euphonia är ett fartyg taget från sekelskiftet. Det känns så i varje fall, hela historien känns som om den utspelar sig i en svunnen tid men troligen så är det nutid ändå. Överallt på fartyget finns det tekniska mekanismer som känns som om de härrör från en viktoriansk tid, om man nu tror på den typ av viktoriansk tid som till exempel existerar i böcker som "The Witches of Chiswick (Robert Rankin) eller filmer som Steam Boy, alltså en superteknologisk viktoriansk tid som numera har glömts bort. Alla dessa små tekniska finesser tillsammans med de få men ack så konstiga medpassagerarna ska, enligt författaren, tydligen resultera i en smårolig historia.

Ingen bryr sig om lilla Corby, hon får mest strosa för sig själv. En dag råkar hon höra ett konstigt samtal mellan en grupp män som kallar sig "the Brotherhood of Clowns" och de pratar om något hemsk men Corby hör inte exakt vad, hon hör bara att om de upptäcker att någon lyssnar kommer det hända en hemsk olycka. Hon hör även något konstigt innanför en låst dörr men varken hennes föräldrar eller fartygskapten bryr sig om henne, vilket betyder att hon får ta hand om saken själv.

Det hela utvecklar sig alltså till en liten deckarhistoria som varken är intressant eller särkilt spännande. Jag känner att jag fortsätter läsa mest för att få slut på eländet och för att illustrationerna av Chris Riddell tilltalar mig mycket. Engelskspråkiga förlag vet hur de ska locka läsare med färgsprakande och designmässigt intressanta böcker. Tyvärr är innehållet inte alltid lika intressant.

2 "Casca 6 - Dödlig skuld" av Barry Sadler

Hce. 157 sidor. Kiosklitteratur.

 Visst är det intressant hur vissa titlar inte tilltalar en? Dödlig skuld säger inget om boken och jag föredrar hellre originaltiteln "The Persian". Originaltiteln berättar rakt på sak om vad just sjätte delen handlar om. Casca har tillbringat många år i hovet hos kejsaren av Kina. Av vad som framkommer i berättelsen så måste det vara runt 30-40 år. Men Casca är en rastlös själ och känner att det är dags att ge sig av. Som kejsaren av Kinas sändebud beger han sig via Silkesvägen till Persien där han visar sina kunskaper inom det militära och blir snabbt en respekterad officer för kung Shapurs styrkor. Jag kan inte hitta någon dynasti som passar till Sadlers berättelse men räknar med att det antingen är under Arsakidernas ( - 226 e. kr.) eller Sassanidernas (226-650) herravälde.

Stora delar av boken handlade om hotet från hunnerna och jag kunde tyvärr inte hjälpa att få filmen 300 i huvudet medan jag läste den här delen. I varje del är det minst en händelse som visar på Cascas odödlighet och även om denna händelse var extra grym i sjätte delen så var den alltför kort. Hade gärna läst mer beskrivande kring omständigheterna. I sjätte delen får läsaren även se brödraskapet dyka upp igen så som det gjorde i det tredje riket. Brödraskapet på den här tiden var mer brutalt och hade andra mål än det mer civiliserade på 1900-talet.

3 "Casca 5 - Dömd mans väg" av Barry Sadler

Hce. 158 sidor. kiosklitteratur,


Femte delen av Casca är faktiskt mycket tillfredsställande. I andra delen lämnar Casca det romerska imperiets mark, träffar barbaren Glam och lever en livstid i Germanien. Det jag inte gillade med början av andra boken var att tiden i Germanien berättades alltför snabbt; andra boken utspelar sig mest i indianernas Sydamerika. Nu, i femte delen, får man läsa mer utförligt vad som hände i Germanien. I stort sett är det en repris men vad gör det när historien är spännande? Jag tänker direkt på Orson Scott Cards spännande fantasyserie om Alvin där de två första delarna, "Sjunde sonen" och "Alvin - lärlingen", följer samma händelser men den första boken är berättad ur Alvins perspektiv och den andra ur Alvins väns perspektiv.

Det jag gillar mest med hela Cascaserien är för det första Cascas odödlighet. I "Dömd mans väg" sätts Casca i en fängelsecell i två år utan mat eller vatten för att svältas ihjäl. Tji fick dom! Det andra är den romerska civilseringen av världen. I och med den romerska rikets utvidgning hjälpte man till att civilisera Europa. Man kan se Casca som en förespråkare och sändebud i den romerska andan.
RSS 2.0