Fröken Spöke fixar loppis - av Kerstin Lundberg Hahn

Fröken Sparre kallas för Fröken Spöke, för det är just vad hon är - ett spöke! Ebba och Ivar tycker att hon är den bästa läraren som de haft. Som spöke behöver Sparre inga pengar. Hon äter inte och hon bor i skolans källare. Därför ger hon bort hela sin lön till organisationen Rädda barnen. Men nu så kommer en cirkus på besök till stan och fröken Sparre vill gärna gå...men hon har ju gett bort hela sin lön. Vad ska hon göra?

Bokpratssidor: s. 14-16 (Fröken Sparre rånar korvkiosken)

Vem bryr sig? - av Camilla Jönsson

Isaks pappa har fått nytt jobb. De flyttar och Isak börjar i en ny skola. I skolan är det Sigge och hans gäng som har makten. De går runt och trakasserar och slår andra. Redan när Isak flyttar in i sitt hus så springer han på Tova. Det visar sig att Tova går i Isaks klass och att det är Tova som har det värst av alla. Sigge förstör så mycket han kan för Tova - sparkas, knuffas, retas. Alla andra i klassen låter Sigge hålla på. De tänker att så länge Tova är Sigges favoritoffer så slår han inte mig. 
 
Bokpratssidor: Kapitel 5 (Sigge kommer fram till Isaks skåp.)

Flodvågen - Anne Rooney

Klimatförändringar. Det blir varmare. De stora iserna på Arktis och Antarktis smälter. Vattennivån höjs och det blir svårare att hinna grundvatten, drickvatten.Så ser det ut i världen just nu. Boken Flodvågen utspelar sig i en nära framtid. Stora delar av världen har blivit omöjlig att bo i. Det finns klimatflyktingar överallt. Klimmisar. 
 
Danny är en av flyktingarna. Han har tagit jobb på en båt som hämtar drickbart vatten i England. Tanken är att de ska ta ner vatten till sitt hemland men det räcker inte på långa vägar. Fartyget får inte heller stanna till vid hamnen pga risken för att de som arbetar på fartyget kommer att fly in i England. Danny har tränat simning. Han lyckas simma från fartyget som ligger 700 meter ut och gömmer sig nu. Kevin hittar honom och hjälper honom. Men det är inte lätt.
 
Bokpratssidor: Kapitel 5 (där de spelar fotboll)
RSS 2.0