4 "The City of Ember" av Jeanne DuPrau

uHe
270 sidor


"The City of Ember" är första delen av tre i fantasyserien om invånarna i staden Ember. Staden Ember byggdes för länge sedan av "The Builders". Tanken var att lager av mat, kläder och annat nödvändigt skulle räcka i 200 år. Stadens borgmästare fick en ask med tidslås som skulle öppna sig om tvåhundra år. I denna ask skulle det stå vad invånarna skulle göra för att lämna staden. Men en girig borgmästare försökte öppna asken, fick en hjärtattack och asken hamnade i en garderob och glömdes bort.

Nu har det gått 250 år. Generatorn som ger staden el och ljus är dålig och det blir strömavbrott hela tiden. Maten är så gott som slut och invånarna är förtvivlade. Lina är barnbarns barn till den giriga borgmästaren och det visar sig att asken ligger hemma hos henne. Men det är Linas yngre syster Poppy som hittar asken först och Lina får inte tag på meddelandet förrän Poppy har käkat upp halva pappret. Nu är det upp till Lina och hennes vän Doon att fylla i de saknade orden för att sedan kunna ta sig ut ur staden.

Så det handlar egentligen inte så mycket om fantasy utan mer om science fiction. Boken är dock klassad som fantasy. Den är lättläst och handlingen drar iväg snabbt. Boken är filmatiserad med bland annat Bill Murray i en av de större rollerna och har premiär i höst. Trailern är hyggligt lovande, men jag räknar bara med högst en trea. Magin verkar saknas. Var tvungen att köpa mitt exemplar från adlibris, rejält billig var den i varje fall. Nu blir det till att beställa de andra delarna.

3 "Trollkritan" av Zinken Hopp

barnbok. 125 sidor.

Jon hittar en trollkrita som en häxa har tappat. Allt han ritar kommer till liv. Det märker han när han ritar en streckgubbe. Killen heter Sofus och är rädd för allt, annars är han inte rädd för någonting. De nya vännerna går in genom en dörr som Jon har ritat och hamnar i en annan värld som är full av kostiga saker, ungefär som böcker om Alice i underlandet.

Zinken Hopp, eller Signe Marie Brochmann som hon egentligen heter hämtade sin inspiration från just Alice i underlandet. Trollkritan är inte alls lika bra som Alice-böckerna men har sina goda sidor, speciellt första hälften av boken. Boken översattes och gavs ut på svenska 1954. Zinken har skrivit mer men det är inte översatt.

Det bästa med boken är interaktionen mellan text och illustrationer. Sällan har en roman använt sig av sina bilder till den här graden. Ett kul experiment men når inte hela vägen.

3 "Det fattas en tärning" av Johanna Thydell

uHc/LC.
Bok på 5 CD, ca 5 timmar.
Författaruppläsning.

Att följa upp en Augustprisad roman kanske inte är det allra lättaste. Å andra sidan har jag inte läst I taket lyser stjärnorna. Den första känslan jag får är att Thydells karaktärer liknar de ungdomar som berättas om i Sandor Slah Ida.

Petra (eller Puck, som hon kallas), är en osäker tjej. Utåt sett ser är hon en säker tjej men Pucks kompis Emanuel vet att det inte är så. Puck har inte kontakt med sin pappa längre. Han lämnade dem när hon gick i mellanstadiet. Han drack för mycket. Nu är Puck rädd att hon aldrig kommer att träffa honom igen. 

Det tar ett tag att komma in i historien och att få förstå sig på personerna tillräckligt för att bry sig om vad som händer med dem. Andra hälften av romanen är okej. Thydell blandar svenska och engelska för mycket för att det ska låta troligt. Det är väl ett sätt att få karaktärerna att låta som om de ska vara tonåringar men det blir bara för mycket.
RSS 2.0