4 "Tystnadens hus" av Magnus Nordin

uHc   199 sidor

Magnus Nordin är en populär författare men jag hade inte läst något av honom innan hans senaste "Tystnadens hus". Vad som slog mig först var att hans sätt att skriva verkligen inte var riktat till ungdomar. Philip Pullman (Den mörka materian) har sagt att han skriver med sitt eget språk, utan att tänka på vem som ska läsa hans böcker. Att sedan bokbranschen klassar honom som ungdomsförfattare bara för att huvudkaraktärerna i hans böcker är barn är enligt honom möjligen ett olyckligt val. Konstigt är det i varje fall. Jag skulle gå ett steg längre och säga att man inte borde klassa Nordins romaner som ungdomslitteratur. Ungdomar får nog mest ut av böckerna men det är helt klart olyckligt att så många vuxna missar hans böcker, och många andras för den delen, bara för att de hamnar på barnavdelningen på bibliotek och i bokaffärer.

Stella vet inte hur länge hon har bott på barnhem. Minnet om livet innan pastor Davids barnhem har hon förträngt. Stella gillar inte barnhemmet. Pastor David sätter dem i arbete halva dagen och de får alltid bekänna sina synder. Pastor David verkar anse att alla barn är fulla av synd. När Stella blir vän med den nyanlända Gabriel får hon både modet och möjligheten att fly. Gabriel har kontakter på utsidan och de hamnar i en rivningskåk i Årsta. Där ska de bo tills Gabriel tjänat ihop tillräckligt med pengar för att de ska kunna fortsätta sin resa. Stella får en uppgift: Att vara så osynlig och tyst som möjligt. De vill ju inte att fader Davids män ska hitta dem. Det är långtråkigt i kåken och Stella börjar snart utforska fastigheten. Lite varstans dyker en liten flicka upp. Hon heter Lina och väntar på att sin mamma ska komma upp ur källaren. Det hela låter konstigt eftersom källaren är en av de ställen som ser värst ut. Ingen befinner sig i husets källare flera dagar i sträck. Nä, det verkar vara något konstigt med Lina, något övernaturligt rent ut sagt.

Satan i gatan vad bra Nordin skriver. Om man har överseende med slutet, som verkligen gjorde mig besviken, skulle det här vara en toppenbok.

3 "Matchens hjälte" av Martin Waddell

Hcf   53 sidor
Illustrationer: Russel Ayto

Enligt texten på bokens baksida ges det sken att den lilla killen Ville är bokens huvudperson. Det är i och för sig han som blir matchens hjälte (tycker jag kan skriva det då bokens titel redan ger den ledtråden) men för mig som läsare är det den stora och självgode Filip som är den riktiga huvudkaraktären.

Skolan ska ha VM i femmannalag och många lag ställer upp. Den självgode Filip anser förstås direkt att han är bäst och att deras lag kommer att vinna. Och eftersom deras lag kommer att vinna just tack vare Filip så ska laget heta BK Filip, menar Filip. Filip bestämmer självklart också vilka som ska spela och vilka som ska sitta på avbytarbänken. Deras taktik är också självklar: Passa Filip. De andra lagen har förstått det här med "VM-turnering". De kallas sig för Peru, Danmark, Brasilien osv. Första matchen är mot Spanien och det går inte så bra. Laget förlorar stort. Ville sitter på bänken. Filip spelar fult men får inga gula kort. Det är inte förrän Filips mamma är domare som rättvisan segrar. Filip blir utvisad och Ville får äntligen spela.

Jag undviker helst fotbollsböcker, speciellt fotbollsböcker som fokuserar på själva matcherna. Nästan hela "Matchens hjälte" refererar matcherna men det är faktiskt kul att läsa om hur dåligt allt går och hur extremt elak Filip är. Illustrationerna av Russel Ayto är härliga trots att de är i kantigaste laget och svartvita. De passar bra in i boken eftersom de samspelar med texten såsom i bilderböcker, nästan ännu bättre faktiskt.

Såsom "Strumpmannen" av Höjer så ingår även denna bok i Natur & Kulturs lättlästa serie och har en ful röd figur på framsida. Jag har ännu inte hittat mer om den lättlästa bokserien än det som står på baksidan av boken, dvs att det är en "serie för dig som vill ha en bok som är lätt att läsa själv. Den har enkelt språk, stor text och korta meningar".

3 "Gå vilse och andra spökisar" av Kenneth Bøgh Andersen

Hcg   60 sidor

Skräckisar passar bra när det är dags för Halloween. "Gå vilse" är en lättläst bok utgiven av Hegas som faktiskt är ganska intressant. Vanligtvis gillar jag inte förlaget Hegas eftersom deras böcker kostar dubbelt så mycket som andra lättlästa böcker. De har ocker i sitt kaffe, två skedar.

Man kan läsa fyra spökisar i denna samling. Titelberättelsen är en typisk "gå vilse i den stora skogen"-historia. Det som gör berättelsen bra är slutet. Överlag så har Bøgh Andersen lyckats med sina slut. "Rosens natt" handlar om en mördare som dyker upp om man säger hans namn tre gånger baklänges. Lite som Beetlejuice alltså. I "Djuren får GÄRNA matas" gömmer sig en odåga till unge i djurparken tills de stänger. Tyvärr är det en varulv som gärna får matas. Samlingen avslutas med den klassiska, men fortfarande skrämmande "Den levande tavlan". Till och med Roald Dahl har använt sig av den levande tavlan i hans "Häxorna".

Så om ni gillar monster är det här boken för er. En lättläst bok som man klämmer på en pisskvart. Mycket populär.
RSS 2.0