3 "Den hemliga boken - Lennart van Helsing" av Jesper Tillberg

Hcg   137 sidor

När boken kom i slutet av sommaren så drogs jag direkt till omslaget men stöttes bort av beskrivningen. En spänningsbok om att laga mat. En bok om en kille som ska delta i en matlagningstävling. Hur kul kan det bli? Men förfrågningarna har förstås ökat och till slut blev det ett inköp.

Romanen visade sig vara helt okej för stunden. Den hemliga boken är del 1 i serien om den matälskande Lennart Van Helsing. Jo, han kommer från "den" van Helsing, vampyrjägaren! Lennarts pappa är heltokig i vitlök och har startat en restaurang som bara serverar vitlöksrätter. Lennart själv, såsom alla i hans släkt från faderns sida, saknar rädsla. De blir aldrig rädda. Det kan vara händigt men det kan också resultera i att Lennart hamnar i en del tokiga situationer. TV annonserar en matlagningstävling. Laga en "vanlig" maträtt på ett ovanligt sätt, vinn din vikt i saffran". Perfekt, tänker Lennart och börjar leta efter gamla recept på vinden. Där hittar han en hemlig kokbok som hans förfader Abraham van Helsing och en vis V. Dracula har skrivit. Kan det vara den Dracula? En ingrediens i Draculas blodpuddigrecept saknas så Lennart måste bege sig till Transylvanien för att hitta originalreceptet.

Boken är småmysig. Handlingen går väldigt snabbt och det hinner aldrig bli riktigt läskigt, men det är en bra äventyrsbok med en annorlunda inriktning. Peter Bergtings underbara illustrationer hjälper till att höja stämningen. Själv föredrar jag Tillbergs spännande böcker om Kapten Svea, men det kanske är en smaksak?

3 "Bleckmossen - sjöhästens hemlighet" av Oskar Ekman & Carolina Carromic Ståhlberg

uHci 138 sidor  (+ 30 sidor extramaterial)

Detta seriealbum är med i årets bokjurys utvalda böcker. Det visar sig vara en längre serie som även går i Kamratposten. Sjöhästens hemliget utspelar sig innan de serier som publicerats i KP.

Emil Råman bor i Bleckmossen, en fattig förort. Med bästa kompisen Amir och den nyinflyttade Siri bestämmer de sig för att ta reda på varför den nyöppnade fiskrestaurangen verkar gå så bra när alla andra affärer tvingas att lägga ner.

Ekman är rolig och historien blir snabbt spännande. Ståhlbergs mangainspirerade teckningar är proffsigt gjorda, karaktärerna är snygga och helheten blir riktigt stilrent.

KP har redan en läsarkrets som troligen kommer att kasta sig över detta seriealbum. Tack vare de mangainspirerade teckningarna (inklusive de typiska chibiteckningarna) så kanske även de som bara läser manga även ta en titt på Bleckmossen.

4 "Utan att säga hej då" av Kerstin Erlandsson-Svevar


Vilken fantastisk kärlekshistoria!

Försök att skapa denna bild:
* Två bästisar, en flicka och en pojke
* Pojken blir kär men hon blir rädd för de känslor som bubblar upp.
* Senare inser flickan att hon känner likadant
* Men det är för sent. Han har redan hittat en annan

Detta är bara början på en vindlande kärlekshistoria med glädje, hopp, rädsla och sorg. Det är flickan som berättar historien och riktar sina tankar till pojken. Som läsare känns det som om man är mitt emellan och får ta del av deras största hemligheter.

Längst bak i boken finns en CD. Inläsaren Cecilia Milocco läser med den mest finaste känsla och hennes röst nästan brister när det är som mest allvarligt. En röst som går rakt in i hjärtat. Det här är en bok som jag faktiskt rekommenderar att lyssna på.
1 timme och 23 minuter kärleksmagi.
 
Bokpratssidor: s. 14-16 (Från "Efter att vi pluggat en kvart..." och kapitlet ut.)
RSS 2.0