4 "Jag vill bara att du gillar mig" av Ingrid Olsson

uHc   179 sidor

Ingrid Olssons senaste bok. Den gavs ut i september och jag har velat läsa den länge. Just att den utspelar sig på gymnasiet gjorde att jag velade lite men jag träffade Olsson i slutet av november och vi pratade om olika sätt att berätta en historia.

Vad jag inte visste är att Jag vill bara att du gillar mig berättas lite annorlunda än "vanliga" romaner. Det är dagens första lektion. Eleverna väntar på att läraren Els-Mari ska komma. Om jag förstått boken rätt så är det Pär som är först på plats och sedan droppar de andra in i jämna mellanrum. Endast Els-Mari dröjer. Läsaren får tänka till. Det händer inte så mycket i klassrummet men det lilla som händer berättas ur tio personers perspektiv (elva om man räknar Lenas lilla inhopp på ett par rader). Exklusive Lena finns det alltså tio kapitel i romanen. I varje kapitel följer vi elevens tankar om vem denne är, vad han/hon tänker och ser. Ju fler kapitel man läser desto lättare blir det att förstå de andras aktioner.

Jag gillar när man får fler perspektiv på samma händelse och vad jag gillar så mycket med Olsson roman är att varje person verkligen har en egen personlighet; författarens röst lyser inte igenom utan varje elev uttrycker sig på sitt sätt. Det är ett nöje att läsa boken men den är inte alltid lätt. Jag fick bläddra tillbaka några gånger för att påminna mig om vem som är vem för att hänga med i händelserna. Till slut antecknade jag på mitt bokmärke de olika elevernas egenskaper och bakgrund.

Varje kapitel skulle kunna läsas separat även om deras tankar och iakttagelser går in i varandra. Varje elev har sin egen historia och jag tror faktiskt att det är kärnan i Ingrid Olssons budskap. Först försökte jag fokusera på titeln som romanens ämne, att alla vill bara vill bli omtyckta och uppmärksammade, men en bit in i boken började jag luta åt att eleverna mer sökte ett sammanhang i sitt virriga liv. De flesta söker en tillhörighet, en identitet, men inte alla bryr sig om vad de andra tycker. Det finns mycket att diskutera i den här boken och jag ser framför mig att Jag vill bara att du gillar mig skulle bli ett fantastiskt underlag till bokprojekt i en klass. Själv lekte jag med tanken om att dela upp kapitlen. Eleverna får ett kapitel tilldelat. Efter att ha läst det så går de samman i grupp och diskuterar vad som verkligen hänt. Vad händer i klassrummet? Hur ser man på händelserna utifrån sin text och vad förklaras när man fått ta del av de andra kapitlen? Sofis kapitel är det som står ut eftersom det är skrivet på ett annat sätt (utan att berätta för mycket). Sofis kapitel är häftigt och platsar perfekt i sammanhanget. Vid det stadiet har läsaren tillräckligt med kunskap om både henne själv och resten av eleverna för att uppskatta och förstå sig på berättarknepet Olsson bjuder på.

Som ni kanske märker så gillar jag det här boken. Den fungerar för duktiga elever på högsstadiet och gymnasiet.

4 "Erebos" av Ursula Poznanski

uHce   423 sidor

Vad är grejen med hypade böcker egentligen? Eller är det rätt fråga att ställa i detta fall. Jag har knappt hört något om denna bok i svensk media eller bland mina kollegor och vänner som man småpratar böcker med. Däremot så har säljpoängen legat i att föra fram det "utländska hypen" kring boken. Fyra månader efter svensk utgivning har fåtal nämnt boken (även om den omnämnts i ett antal bloggar). Jag hade till och med glömt bort att jag läste den i december.

Det är något på gång på Nicks skola. Elever går undan, viskar, ändrar vanor. Vissa slutar till och med att komma till skolan. Nick vet att det är något men får inte reda på vad. Han är frustrerad. Så en dag ger en tjejkompis en CD till honom om han lovar att hålla det hemligt. Nick upptäcker därmed Erebos, ett mmorp-spel liknande WoW men som är helt utöver det vanliga. Det är ett spel som har fantastisk grafik och spelkänsla men framför allt så agerar spelet med spelaren på ett sätt som inget annat spel kan göra. Det svarar på frågor på ett mänskligt sätt, ställer frågor till spelaren och känner till mer om spelarens privata liv än det borde. På ytan verkar kampanjen vara det vanliga, dvs slåss mot monster, hitta saker och levla. Men så ber spelet om något mer.

Jag gillar tempot och hur handlingen kastas mellan Nicks vanliga liv med familj och skola och hans online-liv som tar upp mer och mer tid. Jag gillar hemlighetsmakeriet kring Erebos och alla ledtrådar som leder till det slutgiltiga i boken. Om det inte kommer en film så har jag svårt att tro att Erebos får ett stort genomslag i Sverige men de spelintresserade elever som läser boken kommer med all trolighet att gilla den. Jag är ingen onlinespelare men fastnade direkt. Det finns knappt några böcker för ungdomar på svenska som har gaming som huvudhandling. Erebos är ett självklart val för att börja fylla den kvoten.

4 "Beastly" av Alex Finn

uHce   303 sidor

Den klassiska sagan om Skönheten och odjuret, den har man väl hört förut. Om annat så har väl alla sett Disneys tecknade film. Så vad kan denna version ge åt läsaren?

Kyle Kingsbury är den mest populäre eleven på hela skolan. Alla gillar honom, han är snygg och han här ihop med skolans snyggaste tjej. Det värsta är att han VET att han är populär och vacker och han beter sig därefter. Ett riktigt praktarsel kan man säga. Men en häxa har haft ögonen på honom och vid det senaste egoistiska agerandet så förvandlar hon Kyle till ett monster, för att låta utsidan passa insidan. Det är dock en förbannelse som kan brytas. Inom två år måste han hitta någon som älskar honom som han är. Det betyder inte bara att han måste ändra sitt inre, sin personlighet utan även det svåra att hitta någon som älskar hans yttre, som numera ser ut som ett monster. Hans egoistiska pappa lämnar honom direkt och köper ett stort hus åt Kyle i Brooklyn där han Kyle kan leva ensam utan att någon ser, tillsammans med en hushållerska som knappt kan engelska och en blind privatlärare.

Beastly är sagan om Skönheten och odjuret fast i dagens New York. Inte så mycket har gjorts modernare. Känslan är densamma och egentligen kunde historien utspelats sig när som helst. Men jag blev överraskad av hur bra berättelsen var. Finn är en bra författare. Som läsare är man snabbt fast i handlingen. Ibland blir det för uppenbart men det kvittar då det ändå handlar om en klassisk saga i modern tappning. Vi vet vad som kommer att hända ändå. Det enda jag hade svårt för, och som egentligen är totalt onödigt för handlingen, är Kyles internetchattande med en "stödgrupp". Dessa sekvenser, som lyckligtvis är få och korta, känns instoppade i efterhand och är så otroligt dåliga, skrivna på typiskt chattspråk. Tror författaren att de behövs för att boken ska kännas mer modern? Resultatet blir bara att man tappar fokus på själva grundhandlingen. Men det handlar bara om 19 sidor sammanlagt. Om ni läser detta så kan ni lika gärna hoppa över dessa delar. De tillför ingenting.
 
Bokpratssidor: s. 41-43 (Från "Jag såg mig om efter Kendra...", Kyle väntar på Kendra vid balen för att kunna skämma ut henne. Kyles riktiga flickvän Sloane är med.
RSS 2.0