1 "Ljudet av ditt hjärta" av Stephenie Meyer

uHce/LC
Mp3-bok   16 timmar
Uppläsare: Mirja Turestedt
Ljudet av ditt hjärta
Jag såg faktiskt fram emot att lyssna på tredje delen av Twilight, trots Mirja Turestedts avsnästa uppläsning. Men...

Det händer egentligen ingenting i tredje delen. Vampyrer härjar i Seattle och dödar många människor. Cullens är oroliga för att Volturi ska komma till Seattle och även ta hand om Cullens när de ändå är i närheten. Händelserna eskalerar i slutet. De första skälvande 14-15 timmarna så ältar Bella bara över att hon älskar både Jake och Edward. Boring! Absolut ingenting händer.

När inget händer blir Meyers berättarstil mer uppenbar. Hennes favorituttryck är helt klart "oändliga sekunder". Allt som Bella var med om i denna tredje del skedde under "oändliga sekunder". Jag blev riktigt irriterad till slut.

"Ljudet av ditt hjärta" är inget jag kan rekommendera. Det känns som om jag ändå måste ta mig igenom sista delen men det blir efter en lång paus från allt som heter Twilight.

4 "Under en himmel av glas" av Martin Widmark

Hcg   220 sidor
Under en himmel av glas
Femte boken om David och Larissa. I början funderade jag mest på när Larissa klippt av sig håret. Kom inte ihåg detta och fick backa lite i böckerna. Tydligen fick hon håret avklippt av en tokig professor. Mitt minne står på noll men det måste väl ha varit i Dårarnas ö, alltså del tre i serien.

I "Under en himmel av glas" får David och Larissa ett stipendium för att få åka till världens mest avancerade maringeologiska forskningsstation, på nåder av skolans rektor om de skriver en rapport om besöket. Stationen är en plattform i norra Atlanten, en bit utanför Islands kust, ägd av den ryske sociologen Vogoros. Första natten på plattformen vaknar David av stora skakningar. Morgonen därpå är det febril aktivitet. Ett vulkanutbrott har skett på havets botten. Forskarna är intresserade men ägarna vill hellre att de går igenom en massa siffror. Upptagna av sina siffror märker de inte att David och Larissa tar sig en egen titt. De upptäcker en ubåt och smyger ombord. Ubåten startas och sjunker till botten. Där upptäcker de att ubåten ska till ett underjordiskt samhället, 407 meter under havsytan. Det är den galna (?) vetenskapsmannen Vogoros vision Subtopia - ett samhälle under vattnet som varken har osämja eller konkurrens.

Fjärde boken "Nåjdens sång" var en besvikelse men Widmark lyckas här med en comeback. Det är oftast uppenbart vad som kommer att hända eftersom läsaren hela tiden får hintar i förväg men det är ändå spännande och fascinerande. Widmarks "deckare" med inslag av historia, naturvetenskap och science fiction tilltalar mig oerhört. Man lär sig medan man nöjesläser - "infotainment" som David Letterman tjatar om. Böckerna har inte varit en lika självklar succé som hans LasseMaja-böcker men de är faktiskt riktigt bra. De visar också att Widmark har egenskapen att anpassa sitt språk.

Med ett antal LasseMaja, Nelly Rapp och Elfte timmen i ryggen och alla "David & Larissa"-böcker lästa kanske det är dags att testa hans ungdomsbok "Kabinettets hemlighet"?

4 "Nattens bundsförvanter" av Darren Shan

uHce   181 sidor
Nattens bundsförvanter
Del åtta av vampyrserien "Legenden om Darren Shan". Efter en långdragen historia i del sju var jag inte så intresserad av att fortsätta läsa om jakten på vampanezfursten. De tolv delarna i vampyrserien delas upp i fyra delar, med tre böcker i varje del. Varje "trilogi" har en inriktning. De första tre delarna behandlar Darren Shans förvandling till halvvampyr och introducerar omgivningarna. Del fyra till sex behandlar vampyrernas "huvudkvarter", ett berg ute i ingenstans. "Nattens bundsförvanter" är andra boken i tredje delen.

Redan i bok tre får vi reda på att det existerar en annan vampyrras, vampanezerna. Till skillnad från vampyrerna så dödar vampanezerna sina mänskliga offer. Denna skillnad har gjort att de utvecklats till en egen ras. Vampyrer och vampanezer har alltid vara dödsfiender. I och med sjunde boken startar ett krig, ett krig som bygger på legenden att en vampanezfurste ska komma och avgöra framtiden. Sjunde boken var seg men i "Nattens bundsförvanter" har Darren, Mr Crepsley och Harkat valt att stanna i Crepsleys födelsestad där det sker mord som tyder på vampanezisk aktivitet. Deras mål är att hitta vampanezerna och förinta dem. Men någon verkar veta att de är i staden. En skolinspektör dyker plötsligt upp med papper på Darrens intagsansökan. Någon har skickat in papper till skolnämnden för att försvåra Darrens vistelse i staden. Darren är tvungen att återgå till skolan med skräckblandad förtjusning. Skola på dagen och vampanezjakt på natten.

Först kändes det som en löjlig inriktning att Darren måste gå till skolan men det fungerade faktiskt. Det blev till och med intressant läsning. Hela vampyrserien har ett magiskt skimmer över sig. Mest gillar jag sidohistorien om spöket (i brist på bättre ord) Harkat och den mystiske Mr Tiny. Fokus ligger inte på dem i den här delen men jag räknar med att författaren återkommer till dessa karaktärer mer ingående i de sista delarna. Författaren väver istället in gamla karaktärer. En av dessa har jag länge funderat på när denne ska återkomma. Ett kärt återseende.

Förlaget Berghs måste verkligen snabba på med översättningarna. Om man kan översätta Dan Browns 600-sidiga "Den förlorade symbolen" på några veckor borde man kunna skynda på översättningen av Darren Shans vampyrserie. Han har faktiskt skrivit en bra demonserie i tio delar som också borde översättas.
RSS 2.0