3 "Skuggan" av Lee Weatherly

uHce   71 sidor
Skuggan
Jag planerar ett läs- och skrivprojekt för högstadieelever som ska börja till hösten. Läsningen är en del men projektet innefattar även bearbetning av texten i form av att skriva, illustrera och läsa högt. För att eleverna inte ska lägga för lång tid på läsningen så satsar jag på Argasso-böckerna. Det är en orsak till att jag läser så många just nu.

Tonårstjejen Sarah mår inte bra. Hon blev övergiven av sin mamma för sju år sedan. Ett resultat av detta är Sarahs inneboende ilska, hennes hetsätning och att hon har det svårt i skolan. Sarah har bott med sin pappa sedan mamman drog. Hon tycker väl det är okej men pappan jobbar mycket och de umgås sällan. Så en dag kommer hon på lösenordet till pappans dator och kommer in på hans mejl. Hon blir chockad. Pappa har fått ett brev från mamma. De bor tydligen bara några kilometer ifrån varandra - ändå vill Sarahs mamma inte träffa henne. Ilskan bubblar i henne. Sarah bestämmer sig för att leta upp sin mamma, bevaka henne och hämnas.

Sarahs beteende kommer ur hennes ilska av att bli kvarlämnad. Och som typisk tonåring gör hon en hel del saker utan att tänka på konsekvenserna. På få sidor lyckas Weatherly skapa drama. I Sarahs aktioner ser vi den desperata dottern som försöker nå fram till mamman som vänt henne ryggen.

"Skuggan" är en spännande och dramatisk historia som sträckläses på mindre än en timme.
 
Bokpratssidor:
s. 10-12 ("Det sista mejlet han skickat var.." till "...prata med mig!")

3 "Textlek" av Kate Cann

uHce   83 sidor
Textlek
Då är det dags att läsa några "tjejböcker" i Argassos lättlästa bokserie.

Mels liv känns bra. Hon har en pojkvän (Ben) som hon gör allt med. Men en helg så fyller hennes kompis samtidigt som Bens kompisar har en stor fest. De bestämmer sig för att Mel ska fira födelsedagen medan Ben går på festen. Man behöver ju faktiskt inte vara tillsammans alla vaken tid. Det blir dock första gången de är ifrån varandra och det pirrar lite. Den kvällen får Mel ett sms. Det står att Ben kommer att dumpa henne. Är det ett skämt? Vem är det som har skrivit det? Mel tänker prata med Ben om meddelandet men ångrar sig. Hon låter det vara och hoppas att det bara var någon som skojade. Men meddelandena fortsätter. Nu känner Mel att hon har missat tillfället att prata med Ben om vad som hänt. Meddelandena blir fler och hon blir bara mer och mer spänd. Till slut mår hon så dåligt att det påverkar deras relation.

Det här var en ganska bra historia som fungerar i det lilla formatet. Cann fokuserar handlingen på vad som hänt och låter berättelsen rulla på i ett hyggligt tempo. Det finns även tid för eftertanke när Mel pratar med sina vänner. Trots bokens få sidor är den är tankeställare om öppenhet och kommunikation i ett förhållande och om att våga lita på sin partner.
 
Bokpratssidor:  s. 21-23
Från "Chloe får alla att skratta.." till "Sedan bryts samtalet".

2 "Nedräkning" av John Townsend

Hcg   77 sidor
Nedräkning
Det här är en snabb historia.

Barney ska åka med sin skola till Österrike på skidresa men flyget blir framskjutet och klassen blir tvungna att övernatta på ett hotell vid flygplatsen. Där leker Barney kurragömma med hans kompis Laura. Barney gömmer sig under ett bord. Han inväntar Laura men istället kommer två män in i rummet. De pratar om att de ska spränga flygplanet i luften. Den enda som känner till det är Barney, men vad kan han göra? Vem kommer tro en unge när han berättar att de två männen i rum 829 är terrorister?

Det positiva jag kan säga om den här boken är att den är snabbläst och att det händer saker hela tiden. Action alltså. Men det hela går för snabbt. Jag blir inte intresserad. Det känns som om man kommer in mitt i en James Bond-film.

Boken har även 12 tråkiga teckningar som får motsatt effekt mot omslagsbilden. Bokens framsida är cool, som nästan alla Argassos böcker. Det är ett foto, ett foto som inte kommer att åldras eftersom bilden är så mörk. Men i boken möter vi stela svartvita teckningar som är så barnsliga att de påverkar själva historien negativt. Omslagsbilden har tonåringar som målgrupp medan teckningar inuti boken känns barnsliga och riktar sig mer till låg- och mellanstadiet. Det har hänt i flera Argasso-böcker och jag känner mig lika lurad varje gång.
RSS 2.0