Böcker jag nyligen fastnat i - Edies dagbokWell, det är egentligen bara en bok. Läste en bokblogg för ett tag sedan som hyllade bokserien Edies dagbok som en jättebra kärleksbok som man absolut inte kunde lägga ifrån sig. Första delen i trilogin heter Kyssar i Paris. Jag störtläste 75 sidor snabbt som tusan men insåg också ganska snabbt att berättelsen inte ledde dit jag ville. Eller rättare sagt så kastades man mellan kärlek, åtrå, lögn, skvaller, stulna pojkvänner, svartsjuka...ja, allt sånt som man kan förvänta sig. Men historien tog ingen avstickare. Det blev snabbt uttjatat.

En annan grej är alla namedroppings. Boken är skriven 2004 och refererar till samtidens popkultur ohämmat. Redan nu så känns boken utdaterad. Hon lyssnar på White Stripes, hennes kläder ser ut som Gwen Stefani och hennes misslyckade klippning ser ut som tjejen i Till sista andetaget (en referens som författaren till och med insåg vara för gammal redan då så hon var tvungen att beskriva filmen). Klassiker är inte tidsbundna såsom denna bok är. Jag tycker också att det är ett billigt sätt att skapa hype. Eller försöka skapa hype. Tror inte att den typen av litteratur fungerar. Varken i längden eller i nuet. Så här 6-7 senare så kan väl ingen säga vem Sarra Manning är?

3 "Den öde graven och andra spökhistorier" av Dan Höjer

Hcf   63 sidor

All respekt till Dan Höjer. Han är en härlig människa, har bra kontakt med barnen vid författarbesök och skriver härliga böcker. Personligen tycker jag att den lilla skuggan som kan kastas på hans litterära verk är samlingarna "Sveriges... [?]...spökhistorier" som blir stela och för traditionella. Annat är det med den nya spöksamlingen!

Den öde graven och andra spökhistorier samlar några korta berättelser som egentligen skulle kunna utspela sig i kvarteret där du bor. Idag. Ikväll.

Titelhistorien handlar om en flicka som först är rädd för kyrkogården men övervinner sin rädsla för att sedan stöta på ett riktigt spöke. Min egen favorit är klassresan till det gamla slottet där klassen tas ner i fängelsehålorna av en stor och läskig guide. Illustrationerna av Jonna Björnstjerna är lika söta som de är läskiga. Kanske är det sötheten i teckningarna som gör de så läbbiga. Just slottsguiden ger mig kalla kårar. Den killen skulle man inte vilja möta en mörk natt. Vid närmare eftertanke inte heller på ljusa dagen.

Den här lättlästa spöksamlingen hoppas jag att många upptäcker eftersom den troligen fungerar från ettan ända upp i högstadiet.

3 "Får Mann vara med?" av Sören Olsson, Anders Jacobsson och Anna-Karin Garhamn

Hcf   78 sidor

Jag trodde nästan att Olsson och Jacobsson hade lagt ner Galna gatan-serien. Det var ett tag sedan sist. Men de har väl fyrtioelva andra bokserier som de skriver på. Jag kan tänka mig att antingen Sören eller Anders får en idé och sedan tittar dem till vilken karaktär den passar bäst. Så skulle jag göra i varje fall. Kanske är det därför vissa bokserier ges ut ojämnt.

Med en ny bok så byter vi berättare, såsom författarna gjort i de tre andra delarna. Denna gång får vi följa Jing Lo Wong som bor på Galna Gatan med sin bror, föräldrar och mormor. Hon är ensam. Trots att de bott där länge så har hon inga vänner. Till råga på allt så är hennes lillebror Mann en pina som alltid förstör och tar sönder andras saker. Ja, sina egna också om han har några kvar. Tjejen på andra sidan gatan, Alva, verkar trevlig men Jing har inte vågat prata med henne. Alva leker alltid med sina killkompisar. Men så en dag tar hon mod till sig. Brorsan följer med som alltid. Jing frågar om man får vara med. Men Alva ser orolig ut och säger nej. Jing blir ledsen och förbannad. Vad är det för fel på Jing som gör att ingen vill leka med henne?

Kännetecknande med Galna Gatan-serien är att det hela är lite galet. Det finns alltid konstiga karaktärer i närheten som gör ologiska saker. Jing har sin mormor som använder sig av gammal asiatisk spådom för att förbättra situationen. Lillebror Mann är också extrem, biter sönder benet på alla dockor och actionfigurer.

Jag har sett fram emot en ny Galna Gatan-del. Den var bra och utvecklade just den berättarvärlden en aning till. Det ska bli intressant att följa fortsättningen.
RSS 2.0