4 "Donjon" med flera, av Lewis Tronheim

Okej, så jag vidgar mitt utbud med seriealbum. Jag har egentligen redan publicerat recensioner på både serier och bilderböcker tidigare. Meningen är att jag bara ska recensera riktigt intressanta serier och bilderböcker. Här kommer en recension jag skrev om de verk av Lewis Trondheims som finns översatta på svenska.

Bloggen är från i januari 2007, tidigare publicerad på min andra blogg. Jag för härmed över den till den korrekta bloggen så att jag har allt samlat på ett ställe.

När jag i höstas arbetade på ett integrerat skolbibliotek så dök ett nytt seriealbum upp i BTJ-listorna. Den var Lewis Trondheims Donjon. Recensionen i BURK tyckte jag var tillräckligt negativ för att undvika att köpa in albumet till filialen (som har mycket begränsat med pengar).

När jag nu arbetar på barnavdelningen i Eskilstuna så dyker del 2 upp i serien. Jag blir intresserad och letar även upp första delen.

Donjon d. 1, Ankhjärta Donjon d. 2, Slagsmålskungen

Namnet till trots så är Trondheim en fransk serieskapare. Han följer den fransktalande traditionen i serievärlden och har tagit en pseudonym; hans riktiga namn är Laurent Chabosy. Donjon är ett samlingsnamn för de album Trondheim har gjort som handlar om området Donjon (läs som engelska ordet Dungeon). Hittills har det blivit 25 album om just Donjon och förhoppningsvis kommer många av dessa att översättas till svenska. Ett fåtal handlar om ankan Herbert och draken Marvin som ni på bilderna till de två första svenska delarna. Albumen är humoristiska och har en tydlig fantasyinriktning. Jag tyckte att de är suveränt roliga och originella och kan tänka mig skaffa de flesta som kommer framöver. Självklart ska jag läsa dessa med andakt. De är förhoppningsvis lika jäkligt roliga som de två första.Ytterligare ett album av Trondheim har kommit "på svenska". Jag sätter detta i citationstecken eftersom Flugan är en stum historia. Albumet är en historia om en fluga som kläcks i en odiskad möglig kastrull och måste sedan orientera sig i omgivningen. Den är inte lika bra som Donjonserien.

Nu i januari kommer även Trondheims små berättelser om Herr I och Herr O.

Just nu har Trondheim fått 129 album publicerade, enligt information på hans hemsida, och han håller på med sex till (man kan till och med se hur många sidor i varje album som är klart).

3 "Mamman som tjatade så att hon dog" av Barbara Voors

Hcf, 63 sidor. Illustrationer av Jeanette Milde.Historien i sig har man läst flerfaldiga gånger förut. Mamman dör och i faderns vård försämras levnadssättet på grund av att fadern tappar gnistan. Vad som skiljer sig i Voors Mamman som tjatade så att hon dog är att skämten fortsätter komma och ofta på mammans bekostnad. Det känns verkligen konstigt att läsa boken. Det är roliga skämt och man vill dra på smilbanden men samtidigt går barnen igenom en hemsk tid. Boken slutar däremot gott. Mamman tjatar så mycket på de andra döda i himlen att de börjar att protestera för chefen. Resultatet blir att mamman skickas tillbaka till livet igen. Onaturligt och ett slut som inte jag gillar. När man är död kommer man inte tillbaka. Vilket budskap ger den här berättelsen?

3 "Platon Persson och blomman i mörkret" av Gunnar Nirstedt

uHc, 274 sidor. Deckare.Romanen är utgiven på bokförlaget Modernista som startades 2002 av Pietro Maglio och  Lars Sundin, som tidigare har grundat tidskrifter som Pop och Bibel. I ett stickprov ur resten av utgivingen möter vi författare som Chuck Palahniuk, Italo Calvino, Gertrude Stein, Willy Kyrklund och Neil Strauss. Jag vet inte om urvalet ger en korrekt bild över fokuseringen av litteratur men jag kan snabbt säga att Gunnar Nirstedts debutroman Platon Persson och blomman i mörkret tillhör den alternativa ungdomslitteraturen, vilket inte ska skrämma någon läsare då den är lättläst och mycket rolig.

Jag anser även att motståndare till deckare har i Platon Perssons karaktär något att förnöjas över. Platon är en virrpanna. Han vill helst göra så lite som möjligt. Han bor i en skyskrapa, men i dess källare. Lägenheten är full av soffor som han älskar att sitta i. Favoritintresset är hängmattor. Platon Persson är en stor uppfinnare, hans idéer är många gånger fantastiska, problemet är dock att han är för oengagerad för att framställa dessa. Lyckligtvis har han en uppfinnarvän som är raka motsatsen; Pytia har aldrig några egna idéer men är sliter hund. Vännerna kompletterar varandra perfekt. För att främja Platon till ett aktivt liv har Pytia satt ut en annons om detektivhjälp. Inte många behöver hjälp, men när Rosa Ljungberg, en ung professor i botanik, har blivit bestulen på en mycket sällsynt blomma blir Platon bokstavligen meddragen i ett vindlande äventyr.

Vad jag gillade bäst med boken var Platon intensiva oförmåga till att koncentrera sig på vad andra tyckte var viktigt. Han fastnade mest på små triviala saker i omgivningen som broderades ut mitt under de mest spännande sekvenserna i boken. Alla är olika. Vad du anser vara betydande behöver möjligtvis inte vara alls viktigt för personen bredvid dig.
RSS 2.0