3 Kiffe Kiffe imorgon av Faïza Guène

uHc, 169 sidor.Doria är femton år och bor med sin mamma i en förort till Paris. Mamman är analfabet, städar på ett lågbudgethotell och är bortkastad som en gammal trasig strumpa av sin make som flyttat tillbaka till Marocko och gift om sig med en yngre kvinna. Det är Doria som berättar om sitt och sin mammas liv, om saknaden av pengar, kläder, socialt umgänge och respekt. Hon berättar om socialtanten som vill väl men som bara visar hur bra hon har det ställt. Doria är hemligt kär i sin kompis Hamoudi, en ungdomsbrottsling som hänger i krokarna. Fantasin spricker när ?tönten? Nabil snor en puss från henne. Hennes första kyss. Nabil, av alla personer, snor hennes första kyss. Det skulle ju Hamoudi göra.

 

Jag blev överraskad av hur många intressanta ordval Guène använder. Språket är nytt och fräscht. Varken språket eller handlingen blir seg. Jag skulle vilja jämföra Kiffe Kiffe imorgon med böckerna om Bert. Båda är skrivna i dagboksform (även om Kiffe inte har datumen utsatta), handlar om en tonåring som kämpar med sina känslor om det motsatta könet och om att närma sig vuxenvärlden. Guènes roman vänder sig till lite äldre läsare och först och främst till tjejer. Vad jag kan tycka är sämre med romanen är alla film- och tvreferenser. Referenserna är för många och de kopplas främst till franskt tv- och mediabransch, vilket är förståeligt med tanke på kontexten men jag kände att den svenska läsaren missade mycket.

3 " A Crack In the Line" av Michael Lawrence

Jag hade tänkt läsa alla tre delar i trilogin "The Aldous Lexicon" innan jag recenserade böckerna men del två går långsamt. Så här kommer mina tankar kring första delen.

uHe. 283 sidor. Fantasy (?)

A Crack in the Line (Vol I of The Aldous Lexicon) +++SIGNED & DATED+++Det som drog mig till den här ungdomsromanen var den första meningen i fliken på boken:

"What if you found yourself in another reality and someone else was living your life?"

Läsaren introduceras till en hemsk och dyster livssituation. Den unga pojken Alaric förlorade sin mor i en tågolycka för några år sedan. Fadern tappade livslusten och låter huset förfalla. Minnena av modern lever endast kvar i deras tankar eftersom så gott som allt som påminner om modern har samlats ihop och stuvats in i ett tomt rum. Det är i ett stort gammalt hus kallat Withern Rice
från början av 1800-talet som Alaric och hans far bor i. Alaric står mest uppe i sitt rum och tittar ut över gården med det stora trädet.

En dag ska hans pappa på en längre affärsresa. Alarics moster kommer och "tar hand" om honom, även om Alaric själv tycker att han är tillräckligt gammal för att kunna överleva några dagar själv. Med fadern borta tänker Alaric mer på sin döda mamma och när han håller en trämodell som mamman gjort av  Withern Rice önskar han med all sin kraft att livet borde vara annorlunda. Plötsligt känner han ett pirr i kroppen och när han tittar upp så står han ute i trädgården vid det stora trädet. Och det har skett något konstigt. Withern Rice verkar inte lika förfallet. Men det är små ändringar. Skorstenen som lutar lite står nu rakt, de gamla kartongerna som legat på verandan i flera månader är borta. Han inser snart att han har hamnat i en annan verklighet. Likt sin egen men ändå inte. I denna verklighet dog inte hans mamma i tågolyckan, i denna verklighet är hans version av sig själv en flicka, Naia, en flicka som lever ett liv som borde ha varit hans.

Boken hankar sig fram i ett hyggligt tempo men det är mest för slutet av första delen då saker och ting verkligen händer som gör "A Crack in the Line" till något att läsa. Jag kastade mig som sagt direkt på andra delen men man får reda på hemligheterna alltför långsamt. Andra delens paralellhistoria är även för seg för min smak och det är frågan om det blir någon avslutande del för min del. Trots detta rekommenderar jag denna första del och hoppas att andra delen kommer att visa sig läsbar. Jag återkommer med en kortare recension kring den senare.

TILLÄGG: Andra delen, Small Eternities, närmar sig orsaken till att det har blivit en "spricka i tiden", men den är diffus och en långtråkig historia. Således rekommenderar jag att ni undviker även första delen även om den är intressant.
RSS 2.0