4 "Ondskans stjärna" av Anthony Horowitz

uHce   333 sidor
Ondskans stjärna
Fantasyserien "De fem utvalda" är en liten annorlunda fantasy; jag skulle lika gärna kunna klassa böckerna som skräck. Men de är bra och kvalitén är väl ändå vad man är ute efter. Jag gillade inte Horowitzs Alex Rider-serie men det här är mer för mig.

I andra boken "Ondskans stjärna" får Matt reda på att det finns en port i Peru och den är på väg att öppnas. Det hemliga sällskapet Nexus anser att Matt måste dit, han är ju en av de fem utvalda. Väl i Peru ska han möta en av Nexus-medlemmarna men möts av korrumperade poliser som försöker kidnappa honom. En fattig pojke vid namn Pedro räddar honom från poliserna och det visar sig att även Pedro är en av de utvalda och att det var förutbestämt att de skulle mötas. Tillsammans kommer de att kämpa mot den rike Salamanda som försöker få upp porten. Men först måste de hitta porten.

"Ondskans stjärna" är en spännande roman som kopplar samman Horowitzs egna portmysterik och de gamla Incalegenderna med till exempel de urgamla Nazca-linjerna. Däremot verkar serien lite för uppenbar. Redan nu kan jag förutspå att fantasyserien kommer att bli fem delar; en ny utvald kommer att dyka upp i varje del och varje bok kommer att ta de utvalda till olika "kända" platser runtom i världen. Men jag ser ändå fram emot att läsa dem.

4 "Korpens port" av Anthony Horowitz

uHce   250 sidor

Egentligen hade jag tänkt vänta att läsa denna fantasyserie tills den var avslutad men jag föll till sist för frestelsen. Fyra delar i Horowitzs "De fem utvalda" har kommit på svenska. Nu får jag riskera att glömskan tar över innan alla delar är skrivna.

"Korpens port" handlar om Matt som har en taskig barndom. Hans föräldrar dör i en bilolycka, han blir omhändertagen av en ointresserad fostermamma som är mer intresserad av att laga mat till sin idiot till man än att bry sig om Matt. Efter att ha blivit indragen i ett inbrott blir Matt presenterad för FUGU-projektet, Framtid och utbildning genom utbildning, eller nåt sånt. Kommer faktiskt inte ihåg. I varje fall så hamnar han i en ödslig håla. Kvinnan som äger bondgården han hamnar på "för rehabilitering" är extremt elak och har absolut något lömskt i görningen. Det hela lutar åt att hon är en häxa. Matt försöker fly men alla vägar leder tillbaka till samma ställe. Här ligger magi begraven. Men vad vill de med en halvbusig kille som Matt till? Frågorna hopar sig!

Vill inte skriva för mycket eftersom romanen långsamt för läsaren vidare i uppenbarelserna. "Korpens port" är fantastiskt spännande även om jag hela tiden väntar på att något stort ska hända. Det bästa är de underliga situationerna som Matt hamnar i. Och den lilla byns invånare som hela tiden beter sig konstigt. Vi vet hela tiden lika lite som Matt. Även om vissa händelser sker ur andras perspektiv har vi egentligen ingen aning om vad som kommer att hända härnäst.

Detta är en bok som griper tag i en. Jag plöjde faktiskt hela boken i en sittning. Nu är jag bara orolig för att fortsättningarna inte kommer vara lika bra. De verkar liksom som om de handlar om samma sak. Tja, den som läser får se.

3 "Decembergatans hungriga andar" av Ulrika Lidbo

uHc   189 sidor
Decembergatans hungriga andar

"Decembergatans hungriga andar" handlar om Jenny, 13 år. När vi träffar henne är hon aningen tjock. Det är svårt som läsare att bedöma hur hennes kropp ser ut men hon blir alltid vald näst sist på gympan och killarna i klassen skulle "hellre knulla en gris" än Jenny. Men Jenny har bestämt sig. På sommarlovet innan nian åttan ska hon gå ner i vikt. Hon börjar tänka på alla bantningstips i veckotidningarna men till slut inser hon att kräkning är det effektivaste metoden. Jenny går in för sitt mål helt och hållet. Hon träffar inte sin bästa kompis under sommaren bara för att hon ska se hur mycket Jenny har ändrat sig till skolstarten. Men Jenny känner skuld. Hon borde inte kräkas. Bättre att räkna kalorier. Så träffar hon Betty; en trådsmal modell som övertalar Jenny att det är okej att kräkas. Det blir deras hemlighet. Snabbt rasar hon i vikt och när skolan börjar är både fettet borta och energin att koncentrera sig. Skolan går dåligt men hemma håller hon upp en lysande fasad.

"Decembergatans hungriga andar" känns som en textbok i hur det kan gå för en tjej med ätstörningar. Alla faser finns med och ibland blir det bara för mycket. Boken är bra men som läsare blir jag ändå uttråkad. Jenny ältar en hel del. Kanske är det en verklig bild som målas upp men boken tappar i dessa delar. Den del jag tycker är bäst är när föräldrar och skola inser vad som pågår, deras försök att hjälpa och Jennys hat mot alla utom sin medbrottsling Betty.

Bör läsas för ämnets skull.
RSS 2.0