3 "Dead Brigade" av James Lovegrove

uHe. 136 sidor.
book cover of  Dead Brigade  (Most Wanted)  by  James Lovegrove
Jag gillar Barrington Stoke. Förlaget ger ut riktigt bra lättläst litteratur på engelska. Om man vill läsa böckerna på svenska får man titta på vad Argasso har översatt. Man kan säga att Argasso är deras svenska lillasyster. James Lovegrove tillhör mina favoritförfattare från Barrington Stoke (toppar möjligen tillsammans med Robert Swindells). Lovegroves böcker kan både vara korta och relativt långa men man kan alltid försäkra sig om att de är makabra.

"Dead Brigade" handlar om soldaten Hammond som efter ett misslyckat uppdrag i Kurdistan mår dåligt och har mardrömmar. Hans psykiska tillstånd gör att han fått en skrivbordsjobb och sedan fastnar där i åratal. En dag dyker hans gamla överordnande Major Carr upp och berättar att Hammond har världens möjlighet. Om Hammond vill så ska han få deltaga i ett hemligt projekt som kan återstarta sin karriär. Projektet kallas Osiris (efter dödens och livets gud) och går ut på att Hammond ska träna en trupp zombier. Zombier är så mycket bättre än levande soldater. De stannar inte för en kula, de bryter inte ihop mentalt. Tanken är att de är ett stycke kött som går att styra med befallningar. Träningen går bra men under de första uppdragen upptäcker Hammond att något inte stämmer. Zombierna gör mer än de är beordrade att göra.

Jag diggar förstås den här boken. Lovegrove levererar alltid. Han ställer också en del moraliska frågor och slutet är det enda rätta. Man måste vara hyggligt bra på engelska för att läsa romanen. Den är lång men språket relativt lätt. Problemet kan dock vara alla militärtermer som för ett ovant öra är svårt att hänga med i.

2 "Sommar ihop" av Thomas Halling

Hcg. 72 sidor.

Vårterminen i femman är äntligen slut. Kalle tycker att det känns tråkigt att inte få träffa kompisarna på en hel sommar och allra värst att inte få träffa Ellen så mycket; hon ska vara på landet nästan hela sommaren och sedan ska de åka till Grekland. Men Kalle blir bjuden att följa med ut till Ellens sommarstuga och det kan han gott göra för Kalles mamma ska ändå jobba några veckor till. Stämningen i bilen blir dock inte den bästa. Ellen gråter och han får reda på att Ellen ska flytta från stan, hennes pappa har fått ett nytt jobb. Vistelsen på landet blir därför spänt och pendlar mellan ilska, förvirring och sorg.

Det här är femte och sista boken i serien.

3 "Hålla ihop?" av Thomas Halling

Hcg. 72 sidor

I fjärde delen om Kallen och Ellen så har deras klasskamrater My och Emma skickat ett brev till Kalle där det står att Ellen gör slut, signerat Ellen. Kalle vägrar prata med Ellen efter det och spänningen i klassen är stor.

Även den här delen är helt okej. Den tar upp frestelser och styrkan att hålla sig undan. Boken fortsätter att visa Kalles osäkerhet som förstärker att deras förhållande banar åt helt fel håll.
 
En trevlig och lättläst bok och känns som en måste om man har läst de andra delarna i bokserien.
RSS 2.0