5 "Dungeon" eller "Donjon" av Lewis Trondheim

He.05
 
Den här korta videorecensionen gör inte Donjon-världen rättvisa. Recensionen är mest till för att berätta i vilken ordning man bör läsa den. Jag hoppas att ni tar er möjligheten att läsa serien om tillfälle ges. Den är fantastisk! I recensionen pratar jag om den engelska utgåvan. I Frankrike har man publicerat många fler album. Däremot finns endast två album på svenska (på engelska ihopslagna till första "Duck Heart") och det verkar dröja innan det kommer fler på svenska, kanske kommer det aldrig att ske. De få album som förlaget Komika har gett ut är mest annat, mindre intressanta verk av Trondheim.

4 "Bourbon Island 1730" av Lewis Trondheim och Appollo

uHe.05   287 sidor

Lewis Trondheim är en tindrande stjärna bland den annars så släckta fransktalande serievärlden. Jag är van att förvänta mig underfundig och lättsam humor eller blodig fantasy i hans närvaro men Bourbon Island 1730 (Ile Bourbon 1730) som är en samskapelse med Olivier Appollodorus (Appollo) kändes och visades sig vara något helt annat.

Raphael är en ornotologiintresserad yngling som har följt med sin mentor från det civiliserade Europa till det nya landet i väster. Deras mål är att hitta nya djurarter. De är framför allt på jakt efter den numera utdöda dronten. Väl på ön Bourbon visar Raphael sitt sanna jag. Han är helt fanatiskt intresserad av pirater och då Bourbon ska vara en ö fylld av gamla före detta pirater så ser han det som sin chans att inta en ny karriär. Det går dock inte som Raphael tänkt sig och han beger sin in i skogen med sin mentor för att leta dronter. Samtidigt ska områdets sista aktiva pirat hängas och hans skeppskamrater planerar ett rymningsförsök.

Bourbon Island 1730 är en skön historia berättad med eftertanke. Tystnaden är lika viktigt för stämningen i berättelsen som den kyliga spänningen mellan de vita plantageägarna och de svarta slavarna. Bakgrunden till historien ska vara baserad på verkligheten. I slutet av boken kan man läsa om den franska kolonin Ile Bourbon som ligger nära Mauritius och den pirataktivitet som pågick där på ön. Trondheim är en mycket produktiv serieskapare. Teckningarna är därefter men det är också denna energiska teckningsstil plus den stora detaljrikedomen som gör alla hans verk levande.

3 "Darkside" av Tom Becker

uHe/LC
6 CD, ca 6 timmar
Uppläsare: Colin Moody

Det är alltid kul att testa sina engelskakunskaper. Tro det eller ej, men det är mycket lättare att följa med i engelska om man kan se personernas munrörelser. Att lyssna på en CD är mycket svårare. Det tar ett tag att komma in i uppläsarens uttal och tempo. Colin Moody är en bra uppläsare som skiljer på berättarrösten och personernas dialoger. Top notch!

Boken i sig var delvis som jag förväntade mig. I London finns det en alternativ värld. På en skolresa försvinner en pojke. Han blir kidnappad av en kvinna men ingen ser något. Samtidigt får Jonathans pappa ett av sina anfall och hamnar i koma. Man vet inte riktigt vad som gör honom dålig; det enda Jonathan har hört från sin pappa är att "mörket tar över". Pappans anfall skapar i varje fall möjligheten för Jonathan att besöka pappans arbetsrum, vilket är ett ställe han aldrig varit på. Han får reda på mer information om mörkret och den alternativa världen Darkside. I sin jakt på sanningen om Darkside, stället som gjort hans pappa galen och troligen även är orsaken till mammans försvinnande, blir han jagad av konstiga varelser, träffar både vampyrer och varulvar.

Darkside är en spännande historia. Becker bygger upp Darkside som ett gammalt England där Jack the Rippers barnbarn är borgmästare och det är farligt att bara titta ut genom fönstret. I all ärlighet tror jag att det är Colin Moodys berättarröst som gör det här historien levande. Ibland är det inget som går upp mot en bra uppläst bok.
RSS 2.0