3 "Liv & Lovisa" av Emma Granholm

uHc   320 sidor
Liv & Lovisa
Förtjust över Emma Granholms debut "Simon & Sophie" fortsatte jag nästan direkt med hennes andra bok. Jag hade förväntat mig ytterligare en kärlekshistoria men även om kärlek är en del av boken så är det mer en familjehistoria.

Liv och Lovisa gillar inte varandra. De går i samma klass och är glada över att de snart ska sluta nian. Att de inte mer behöver träffas är inte en av de saker de kommer att sakna. Men där har de fel. Det visar sig att Livs mamma har träffat en ny kille. På överenskommelse så pratar inte mamman om sina killar längre. Men nu är det annorlunda. Mammans relation med sin nya man har blivit allvarligt. I och med en fuktskada i lägenheten får de temporärt bo i mannens hus. Det visar sig att mannen har en dotter. Lovisa.

"Liv & Lovisa" har ett stort problem. Man får inte reda på bakgrunden till varför de hatar varandra. Ingen bakgrundshistoria. Så när de måste bo tillsammans får man ingen känsla av vad som skulle kunna hända. Berättelsen utvecklas till att bli ganska bra men grundproblemet ligger hela tiden och gnager. Även om jag ger boken ett hyggligt betyg så får den inget behövligt avstamp.

3 "Bryta om" av Åsa Anderberg Strollo

uHc   314 sidor

Läsningen av Åsa Anderberg Strollos debutroman "Bryta om" tog fart i 09/10-års nior och spred sig plötsligt som en löpeld över hela skolan. Det kändes som ett internt fenomen på skolan där elever tipsade varandra om boken. Intresset för boken dog dock när niorna lämnade skolan. Nu står Strollos böcker och väntar på att bli återupptäckta. Tills den tiden kommer så tänkte jag undersöka vad alla var så intresserade av. Så nu har även jag läst "Bryta om".

Minna Krall har inte det lättaste livet. När vi möter henne så ska hon precis börja gymnasiet. På grund av dåliga betyg så hamnar hon på sitt fjärdeval, Skärholmens gymnasium. Tanken är att börja om. Inte tänka på vad som varit. Hon ska bli en bra elev och ta hand om sig själv. När hon presenterar sig för klassen drar hon värsta lögnen och målar upp ett gott liv med en kärleksfull och trygg familj. Verkligheten är det motsatta. Hon bor i en sunkig lägenhet tillsammans med sin mamma som just blivit utkastad från psyket. Pappan hör hon knappt av. Han är någon stor professor inom biologi på något universitet och har bara tid för sig nya familj. Minna tar sin tillflykt till Eddie, en 18-årig kille som hoppat av gymnasiet och har planer att åka till Sydamerika för att leta efter sin försvunna pappa. Med allt detta i bagaget är det inte lätt att få skolan att fungera. Och då ska vi även räkna in alla idioter i Minnas klass, speciellt Emma Larsson som tror hon är störst, bäst och vackrast och vet vem Minna egentligen är.

"Bryta om" beskriver en spännande men hemsk tillvaro för en tonåring i en osäker situation. Minnas till synes dåliga beteende har sina orsaker och som läsare pendlar man verkligen mellan sympati och förståelse för Minna och en irritation över att hon inte kan ta det där sista steget och verkligen "bryta om". Hur hMinna än försöker så saknar hon de grundläggande möjligheterna för detta. Som läsare intalar man sig vad hon borde göra, eller vad man själv skulle gjort i en liknande situation men när det verkligen kommer till kritan så är det nog inte så lätt att välja.

"Bryta om" är verkligen en engagerande bok. Men den känns aningen lång. När man väntar på ett avslut så tar det fart igen.

4 "Simon & Sophie" av Emma Granholm

uHc   224 sidor
Simon & Sophie
I DN:s bilaga Boklördag 2010-02-13 skriver Lotta Olsson om dagens tjejböcker inom ungdomslitteraturen. Hon nämner Katarina von Bredow och Johanna Lindbäck. Sedan prisar hon även Emma Granholms litterära verk. Hennes böcker har varit populära bland eleverna och då speciellt debuten "Simon & Sophie".

Simon har det tufft i skolan. Hans enda riktiga vän är Micke. Simon är lite av en ensamvarg som helst sitter framför datorn och spelar Counter-Strike. Det stora problemet är Sophie. Den populära Sophie som går i hans klass. Sophie mobbar honom så fort hon ser honom och hon har fått ett gäng att göra samma sak. Sophie får alltid som hon vill. Men hon har problem hemma. Sophies föräldrar är skilda och hon orkar inte med mammas nya pojkvän. De arrangerar så att Sophie får flytta till sin pappas stora villa. I huset bredvid bor Simon. Simon ser det som är rejält problem men när sportlovet kommer och alla Sophies kompisar åker på semester så står hon plötsligt där i Simons dörr och vill umgås. Det känns både konstigt och stelt till en början men de trivs tillsammans och en kärleksrelation uppstår. Men så är sportlovet slut och allt återgår till det vanliga. I skolan kan Sophie knappast visa att hon gillar Simon.

Det här var en stor överraskning. Det är inte bara historien som är engangerande; språket river tag i en och är riktigt, riktigt bra. Det känns verkligt och man förstår sig på både Simon och Sophies känslor och problem tack vare Granholms underbara språk. Efter att bara ha läst en bok av Granholm placerar jag redan henne som en av de bästa svenska kärlek- och relationsförfattarna inom ungdomslitteraturen just nu.
RSS 2.0