2 "Torrent!" av Bernard Ashley

uHe. 49 sidor.

book cover of  Torrent!  by  Bernard Ashley

Boken börjar i stundens hetta precis som början i första Indiana Jones-filmen. Tom är uppe i bergen och vandrar. En bergssjö ser ingivande ut i det varma vädret. Men utan att veta om att snön har kylt ned vattnet till närmare iskallt så dyker Tom ner i vattnet och nästan drunknar av kylan. Det är ett under att han klarar sig. Han staplar sig till campingen och somnar bums i tältet. I nästa sekund vaknar han av att alla flyr. Dammen har brustit. Om Tom inte hinner nedför berget och över bron så dör han. Plötsligt dyker en flicka upp på en mini-motorcykel. Boken ändrar nu skepnad och påminner om rälsvagnsscenen i Indiana Jones och de fördömdas tempel där gänget är tvungna att ta sig ut ur gruvan innan vattnet kommer ifatt dem. Det är inte en död sekund i boken. Tom och flickan tar sig nedför berget med sin minimala motorcykel i värsta James Bond-manér men vattnet är snabbare och kommer närmare och närmare.

Har ni någonsin läst en bok och känt att den är bra, men bara till hälften? Man känner att om man inte behövt läsa de tråkiga sega avsnitten så hade boken varit toppen? I så fall är "Torrent!" boken för Er! Här är det full fart redan från första sidan. "Torrent!" är också extra läsvänlig för de som inte känner sig så säkra på sin engelska.

1 "Glacial Period" av Nicolas De Crécy

He.05, 76 sidor.Seriealbumet, som i original heter Période glaciaire, utspelar sig i framtiden. Det sägs inte precis när men det bör vara flera tusen år framöver. Europa har förstörts av den globala uppvärmningen. Snöstormar har begravt hela civilisationen under ton med snö. Vi får följa en grupp upptäcksresande som har tagit sig till det legendariska landet efter en lång resa. De är ute efter att hitta någon typ av artefakt som bevisar att deras karta är korrekt. I ett snöskalv dyker en stor byggnad upp ur snödjupen. Forskarna vet det inte men det är Louvren som de får tillfälle att undersöka. Nu börjar deras oändliga tolkningar över vad de hittar.

Historien ska väl vara lite småfinurlig i och med det aktuella med den globala uppvärmningen och det att forskarna själva lever i en värld så långt ifrån vår att de "feltolkar" alla artefakter på ett, ur vår synpunkt, "komiskt" sätt. Jag hatar såna här berättelser som bara rider på andras upptäckter eller rent ut sagt uppenbara grejer. Det är inte den första gången en historia är baserad på problemet med global uppvärmning och det kommer heller inte vara den sista. Jag har även läst flera andra historier som bygger på att personer i framtiden upptäcker bevarade boningar från vår tid och tolkar dem helt åt fanders. Känns som gårdagens nyheter. De Crécy hoppas väl också på att alla som är fanatiska Louvrenbesökare ska tjacka det här albumet eftersom han har gjort flera av utställningsobjekten till karaktärer i historien. Det är lite som när min klasskompis i mellanstadiet skrev en följetong om ett mordmysterium och använde klasskamrater som karaktärer i historien. Det var spännande på den tiden att få reda på vem som skulle dö härnäst men vi var ju max tolv år. I vuxen ålder faller jag inte för sånt häringa tillhugg. Tvärtom så avskyr jag. Det är bara ett fult försäljningsknep. Det är som Gals & Pals sjunger: "Botten, botten, hela jävla tillvaron är botten, botten", en text lätt att applicera på "Glacial Period". Pretto! 

4 "Blitzed" av Robert Swindells

uHe. 174 sidor.George är galen i allt som har med andra världskriget att göra. Hela hans liv fokuserar runt WW2; böcker, filmer och även hans lekar tillsammans med sina polare. George tycker att WW2 är coolt och häftigt och skulle hellre vara där än hemma i Witchfield år 2002 där inget roligt händer. När skolfröken berättar att de kommer att ha ett tema om andra världskriget och speciellt om hur det var för de civila i Storbritannien passar George på att visa fram fötterna. Han nämner ett museum utanför stan som klassen sedan åker till. Där sker dock något konstigt. I och med att George rör vid en låtsashand som sticker upp ur skrot från en iscensatt bombningsplats förflyttas han till London i oktober 1940. Det är inte alls som han tänkt sig. Ingen har berättat om allt oljud, om lukten och om hur hungrig man kan bli när man inte har någon mamma som väntar på en hemma med maten färdig.

"Blitzed" handlar om de civila och oskyldiga i kriget och hur de drabbas trots att de inte har något med kriget att göra. "Blitzed" handlar om den ständiga oron och rädslan att bomberna kan falla på dig nästa gång. "Blitzed" handlar om osäkerheten och misstänksamheten som föds i och med ett krig, något som nöter på både den individuella moralen landets moral, något som kan nöta på "the fighting spirit". Men boken visar också på den gemenskap som kan skapas i och med att alla befinner sig i samma situation.

Rekommenderas.
RSS 2.0