3 "Komma undan" av Anne Cassidy

uHce   99 sidor
Anne Cassidy brukar skriva bra thrillers för ungdomar. Nu är hon aktuell med två böcker samtidigt på svenska. Den ena är Tid att dö, första delen i en längre, tjockare thrillerserie utgiven på svenska av Rabén & Sjögren. Komma undan är däremot en snabbläst bok från Argasso förlag.
 
Marks "flickvän" dör i en bilolycka. Jag skriver flickvän Kate inom citationstecken eftersom de tidigare hade bråkat och under denna kväll blev de sams igen men det hela slutade med att de missade bussen, Mark stal en bil och i snöyran som följde kör han av vägen och Kate dör. Mark väljer att inte informera polisen utan tar sig istället hem och skaffar sig ett alibi för kvällen. Polisen är på honom om händelsen, hans vänner vet inte hur de ska bete sig och Kates familj mår bara dåligt. Mark försöker glömma det hela men händelsen gnager på samvetet.
 
Stora delar av boken handlar just om hur Mark hanterar sina skuldkänslor. Komma undan är en gripande och tankeväckande historia och jag gillar slutet. Bra diskussionsbok.
 
Bokpratssidor: s. 27-30 (Från "Han hittade henne på marken tio meter..:" till kapitlet ut.)
Lite långt. Går textlängden att minska?
 
 
 

4 "Farsot - De levande döda 2" av Charlie Higson

uHce   505 sidor

Vad jag gillade med första delen, Fienden, var att delar av boken följde en zombie som berättare. Det var något nytt. Eftersom de vuxna i Higsons serie smittas av ett virus som gör att deras hjärnor ruttnar (bland annat) så blir det extra spännande när man får följa de vuxnas tankar.

Jag såg fram emot andra delen eftersom jag hoppades på en fortsättning och utveckling i zombiernas berättande. Istället är Farsot en prequel. Det visar sig bra då Higson förklarar många frågetecken från första delen. I Farsot råder mer kaos än i Fienden. Barnen har inte organiserat sig på samma sätt. De äldre tonåringarna är oroliga för att de ska smittas. När vi börjar läsa så har epidemin spridit sig till den grad att alla vuxna har smittats. De flesta har faktiskt dött men sedan finns det dem som inte dör utan går runt och vill äta barnkött. Ed och Jack är bokens stora huvudkaraktärer (även om det finns många andra). De har inte lämnat sin skola när boken börjar vilket betyder att de fortfarande har hållit ut på sitt första ställe. De vet inte ens om de är ensamma på skolan eller om det finns fler barn som gömmer sig. Det är farligt att leta igenom lokalerna då de smittade lärarna drar runt och letar efter munsbitar.

Farsot har en mäktig början. Våldsam och blodig. Resten är också våldsam och blodig och man vänjer sig inte efter en stund. Varje attack från de vuxna smittade kommer som en chock eftersom det alltid är barn som blir fångade och dör. Jag kom på mig själv att hela tiden fundera på vem som skulle bli nästa offer. Alltså lite som en skräckfilm.

Del tre kommer i september.

"Blade del 3-6" av Tim Bowler

 

 
Blade 3. På flykt. 154 sidor
Blade 4. Blind rädsla. 174 sidor
Blade 5. Slå tillbaka. 159 sidor
Blade 6. Gamla fiender. 175 sidor

Självklart borde man läsa alla långa bokserier i ett svep för att inte tappa flytet och glömma bort handlingen mellan böckerna. Jag brukar ofta vänta ut serier om jag ändå inte påbörjat dem när första delen kom. Första Blade läste jag när den kom för flera år sedan. Jag gillade verkligen tempot och berättartekniken. Del två kom tätt inpå men sedan tog det ett tag innan flera delar kom. Sammanlagt är historien om Blade åtta delar. Del 5 och 6 kom på sena hösten men hittills har de slutliga delarna inte dykt upp. Jag kunde inte vänta längre och läste därför fyra delar i rad.

Det händer inte så mycket i dessa delar. Vi som har läst tvåan vet att Blade skadat sig och vaknar sedan upp på sjukhus i början av trean. På flykt är en värdigt namn för tredje delen men skulle även passa fjärde och femte delen. För det är vad Blade gör. Han flyr och gömmer sig...egentligen det enda han gör i tre böcker. Sedan händer något och han är tvungen att agera.

På flykt, Blind rädsla och Slå tillbaka känns som en transportsträcka. De är inte dåliga. Vi som läst Blade tidigare vet vad vi ger oss in i och Bowler levererar med action och tufft språk. Det är i gamla fiender som det börjar bli spännande. Man märker hur Bowler börjar knyta ihop säcken. Men det är fortfarande två delar kvar och jag hoppas att de kommer snart.
RSS 2.0