3 "Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian" av Sherman Alexie

uHce   238 sidor


Den här har jag tittat länge på. Den kom på svenska redan 2008 men fångade mitt intresse när jag såg Jeff Kinney (författaren till Dagbok för alla mina fans) i ett videoklipp strosa runt i en bokaffär och prata favoritböcker. Halvtidsindianen ska tydligen vara Kinneys favoritbok. Redan när jag kollade närmare på boken så fick jag för mig att den riktar sig till amerikaner, om deras bakgrund och kulturella skillnader. Det visade sig vara korrekt men boken har ändå en god värdegrund som passar överallt.

Det är en dagbok, närmare bestämt Arnold Spirit Juniors dagbok. Junior är en spokaneindian, uppväxt i reservatet men passar inte in. Ingen gillar honom särskilt mycket. Han blir mobbad i skolan och har egentligen bara en kompis, hans bästis Rowdy. Att leva i "rezzet" är tufft. I rezzet är det stor fattigdom med små möjligheter till förändring. Skolan Junior går på i rezzet är också fattig. När han får en skolbok som hans mamma haft 30 år tidigare orkar han inte längre. Han begär förflyttning till den vitaste skolan av de alla utanför reservatet. Där är i och för sig möjligheterna större undervisningsmässigt men ingen gillar Junior på skolan eftersom han är indian och alla på reservatet ser honom som en förrädare, till och med Rowdy.

Junior kämpar alltså i motvind, mot fördomar, hat och avundsjuka. Trots att det hela utspelar sig i USA och med indianer så är grundhistorien viktig och kan appliceras till vårt svenska samhälle. Det här är en allvarlig och dramatisk historia men den är också rolig. Fånga läsarna med humor, det är vad Junior gör i sin dagbok. Den är riktigt rolig och riktigt härlig. Och alla håller väl på en underdog?

4 "Inbrott i skolan" av Lena Lilleste

Hcg   110 sidor
Bra läsavsnitt: s. 13 (läraren upptäcker att klasskassan är borta, innan Flisen har hunnit säga något)

Jag har precis insett storheten i Lena Lillestes Tommy & Flisen-deckare. Inbrott i skolan (2005) är första boken om killarna men den andra jag har läst. Även om det står deckare på omslaget så är det inga klassiska deckare, killarna är inga detektiver. De tar sig an mysterierna eftersom det behövs men av andra anledningar än de vanliga. Om de andra fyra böckerna liknar de två som jag läst så kan man säga att Tommy och Flisen knappast är felfria. Det är deras misstag, deras blåögdhet och till och med deras mindre moraliska sidor som får dem att hamna i knipa.

Inbrott i skolan börjar som många andra "deckare". Fröken räknar klassresekassan när brandlarmet går. Alla springer ut och fröken glömmer både sin handväska och pengarna på sitt skrivbord. När de kommer tillbaka så är pengarna borta. Alla blir förtvivlade. Om det var en vanligt deckare så skulle nu Tommy & Flisen undersöka vem som tagit pengarna. Men här är det faktiskt Flisen som norpat kassan. Hans samvete ligger dock i botten och till slut erkänner han sina synder för Tommy. Tanken är att Flisen ska lämna tillbaka pengarna utan att någon ser men lyckas inte. Därför bryter de sig in i skolan på kvällen bara för att återlämna klasskassan. Samtidigt görs ett annat inbrott i rummet bredvid. Tommy och Flisen hör till och med namn och adresser på inbrottstjuvarna. De blir alltså vittnen till händelsen men kan inte säga något till varken polis eller skolledning eftersom de själva åker dit då.

Historien utvecklar sig till att bli en riktig nagelbitare. Lilleste kan verkligen bygga upp stämningen. Det bästa är när de är inlåsta i en av tjuvarnas lägenhet. Snacka om spännande!

3 "Baksidans hemliga hjältar" av Peter Arrhenius

Hcf   111 sidor

Illustrationer av Ingela P Arrhenius

"Läser du en Megakillen?", undrade min boss när hon såg boken. Nä, men i närheten faktiskt. FFGG har samma tema.

Robin med syster Frida och pappa flyttar från den fina delen av staden (Framsidan) till den "sämre", mer tätbebodda stadsdelen kallad Baksidan. Robin hinner knappt sura över att han fått lämna sina gamla kompisar på andra sidan stan förrän han hittar ett hemligt tillhåll nere i källaren. Där hänger Farzad och Izzy, i brist på bättre aktiviteter. De pratar lite om att vara som superhjältar och rädda dagen. De bestämmer sig för att göra allt de kan för att göra livet bättre. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, som Izzy säger.

Men det är svårt att göra rätt för sig. Saker och ting tenderar att gå på tok, hur mycket de än vill göra gott. Ett av problemen är att de inte vill synas. De vill inte få tacken för att de hjälper. Inga superhjältar stannar ju kvar efteråt och tar betalt. Och så måste Robins lillasyrra hänga med. Barnvakt. "Vår första goda gärning", enligt Izzy.

Baksidans hemliga hjältar (2010) är första boken i en serie om "Föreningen för goda gärningar" eller FFGG. Även om FFGG måste kämpa för att hjälpa till så har de rätt inställning, en inställning som fler borde ha. Därför är också boken ett sätt att skapa den insikten hos läsaren. Alltså både rolig och insiktsfull.

Illustrationerna får mig inte att tänka på Megakillen utan mer på Alfons Åberg. Ingela P Arrhenius använder sig av samma collageteknik där vissa delar är foton och andra är tecknade.

En tredje del är på väg i mars 2011.
 
RSS 2.0