Sven går på kalas av Annika Lundholm Moberg (2015)

Hcf Bilderbok. 26 sidor

Sven vill inte gå på kalas. Han känner inga och han gillar inte ens Örjan. Med all rätt - Örjan är inte världens trevligaste kille, för att uttrycka sig fint.

Pappa kommer tillbaka om två timmar, det är inte länge - kanske hundratusen sekunder. Men hur länge är det? Alltför länge om man samtidigt är kissnödig och toaletten är upptagen.

Men livet är fullt av överraskningar. När det är dags för tårta så hamnar Sven bredvid Ella.

Annika Lundholm Moberg har tidigare illustrerat flera barnböcker. Sven går på kalas (2015) är hennes första egna bilderbok för barn och en av höjdarna hittills i år. Texten är sparsmakad och det är så mycket som istället sägs i bilderna - precis som det ska vara i en bra bilderbok.

Fungerar både för yngre barn och för egen läsning i lågstadieåldern.

Hon ville ju av Pernilla Gesén

uHc 116 sidor.

Snabbläst ungdomsbok om Barzan som tänker mycket på tjejer. Ny tjej Teija börjar i klassen. Hon är irriterande och högljudd men Barzan börjar uppskatta henne när de ska göra ett pjäsprojekt tillsammans på svenskalektionen. Barzan har annars bara ögonen för Disa, den snygga i skolan. På en fest hos Disa hamnar han i hennes säng men Disa är för full så han går hem istället. Dagen efter får han reda på att bästa kompisen Leo har utnyttjat situationen.

Bokpratssidor:
s. 50-52 (från kapitlets början till "De lämnar rummet och stänger dörren".)

Robert Arthur och Demonprofessorn av Charlies Gilman

Första delen i Lovecraftskolan.
Hcg. 146 sidor.

Robert börjar i en ny, nybyggd skola. Men saker är konstiga. Skåpen är full av råttor.Robert hittar en trappa i skolans bibliotek som går upp till en gammal, riktigt gammal, vind.

s.26-27 (Från "Han begrep fortfarande inte hur en råtta..." till hela sidan 27.
RSS 2.0