3 "Fearless" av Daniel Morden

uHe   45 sidor

Det var en gång...

Här har vi en riktig saga. "Pojken som inte kunde bli rädd" eller något liknande. Vi har väl alla hört en version av denna någon gång? Jag gillar det här även om jag vet som kommer att hända, det har väl att göra med att man känner igen sig.

"Once upon a time there was a farmer who had two sons. One son - the eldest - could do everything. The other son - the youngest - could do nothing."

En dag frågade fadern sina söner vad de vill bli. Den äldste sa att han vill bli en bonde, "som du, min far". Den yngste ville lära sig rysa av skräck. Han menade att alla pratar om det men han vet inte vad det betyder. "Innan jag lär mig att rysa är jag inte komplett."

Så den yngste sonen påbörjar sin jakt. Han letar efter de hemskaste ställena men på grund av sin naivitet och imbecilla intellekt förstår han inte att han är i fara. En dag hör han talas om en hus som djävulen ska bo i. Om man överlever en natt i huset försvinner förbannelsen. Måste jag säga att huset tillhör landets prinsessa? Vad tror ni belöningen är?

Jag gillar illustrationerna av Peter Clover. Man ser på bilderna att den yngste sonen inte har en tillstymmelse att förstå vad som händer i sin omgivning. I stort sett är grunden till sagan bröderna Grimms gamla klassiker "Pojken som ville lära sig rysa" men en H. C. Andersens Dummerjöns inkastad som huvudkaraktär. Mycket trevlig.

2 "Alien Betrayal" av Tony Bradman

uHe   53 sidor

Framtiden. Utomjordingar har anlänt till vår planet. Människoledarna har startat ett krig mot utomjordingarna men det finns människor som tror att de inte kom hit för att kriga. Kriget har pågått ett tag och nu finns det få vuxna kvar. De som är ute i strid är i stort sett bara ungdomar. Jake leder en trupp. Under ett uppdrag mötte han en av utomjordingarna och insåg att de var vänligt sinnade. Men Jake blev förrådd av någon i sin egen trupp. Utomjordingen har nu blivit tillfångatagen och Jake bestämmer sig för att hjälpa henne att rymma.

Detta är också en Barrington Stoke-utgivning där läsnivån ligger på 7 år medan intressenivån är på 12+ år. Detta är andra delen i en trilogi, något jag inser medan jag läser boken. Första delen heter "Alien" och sista delen heter "Alien Doomsday" och ges ut i september. Att läsa bara andra delen ger mig inte så mycket. Visst får man reda på tillräckligt i "Alien Betrayal" för att förstå handlingen men en elev i mellanstadiet/högstadiet bör börja med "Alien".

Det är alltid intressant med en ny science fiction-bok men den här får inte eleverna att "hitta" till genren. Läs då hellre Besökaren (The Visitor) av Ann Halam.

2 "Min typ brorsa" av Johanna Lindbäck

uHc   252 sidor

Lindbäcks debut En liten chock var en trevlig liten historia, inget märkvärdigt men läsvärd. På sistone har hon blivit mer och mer populär bland skoleleverna. Sommaren 2009 kom hennes tredje roman men jag hade fortfarande den andra kvar att läsa. När jag tittade lite närmare på "Min typ brorsa" så verkar den handla om två syskon som gillar varandra, men dock inte den absolut förbjudna kärlek såsom i Syskonkärlek av Katarina von Bredow. Här handlar det om låtsassyskon.

Ninas mamma nätdejtar och träffar en man som bor i Luleå. Själva bor de i Umeå. Utan att någon annan än föräldrarna vet om det så har de bestämt att fira nyår hemma hon mannen och hans söner. Nina vägrar först, är sedan tvungen att följa med och trotsar och är kinking hela nyårshelgen. Nina kan inte förstå varför hon måste följa med. Här går det dock snabbt i svängarna. Inte långt efter bestämmer sig Ninas mamma och mannen att de ska flytta ihop. Mannen och hans söner Daniel och Wille bryter upp och flyttar till Umeå. Känslorna är starka. Wille måste sluta spela ishockey i Luleå och bryter med flickvännen. Daniel verkar ta det coolt. Först vet inte Nina hur hon ska agera. Ska de fungera som en vanlig familj nu? Ännu värre blir det när känslor mellan Daniel och Nina blommar upp.

Även "Min typ brorsa" är helt okej. Jag väntade mig något smaskigare men romanen tar mest upp vardagsproblem. Känslorna mellan Daniel och Nina växer sakta fram, så sakta att själva kärlekshistorien, som man förväntar sig vara en central del i historien, hamnar i bakgrunden. Boken kanske hellre borde ses som en historia om hur man anpassar sig till en ny familj, vilka regler och egenheter man måste ge upp eller ändra på. Hur man måste ta hänsyn och till och med bli del av andras liv som pådyvlas en utan att man ens har fått säga något i frågan. Jag kan inte tänka mig att det här är en ovanlig situation med tanke på alla singelföräldrar i dagens Sverige.
RSS 2.0