3 "Djävulsstatyn" av E. E. Richardson - Devil for sale

uHce   88 sidor

Så kom även "Devil for sale" på svenska.

Ben blir lurad att köpa en djävulsstaty på en loppis. Strax efter börjar problemen; skador och olyckor följer på varandra och det verkar vara statyns fel. Men det går inte att kasta statyn. Den måste säljas.

Oj, det blev inte världens bästa sammanfattning. Problemet är att historien känns så bekant. Det är rätt uppenbart att idén är gammal. Historien känns som en blandning mellan Hintons Du är min och Powlings Trasdockan, även dessa utgivna av Argasso förlag. Vanligtvis ser jag fram emot Argassos utgivningar. Djävulsstatyn är väl okej men ändå en upprepning.
 
Bokpratssidor:
s. 18-20 (Från "Munnen öppnade sig..." till "....fingertopp")

4 "Matchad" av Ally Condie

uHce   350 sidor

Jag älskar framtidsböcker som ska utspela sig i utopier men visar sig vara distopier. Exemplen är många. Visst finns det bra vuxenböcker (såsom 1984, Du sköna nya värld, Kallocain m fl) men jag fastnar ju förstås för ungdomsböckerna. Lowrys The Giver, Malleys Oönskad är bara två bra exempel.

Självklart kunde jag inte undvika Condies Matchad som det har stått så mycket om på diverse bokbloggar. Nu äntligen på svenska!

Cassie växer upp i en toppstyrd värld. Det är Samfundet som bestämmer allt. Allt är índividanpassat för att man ska få ett perfekt liv. Maten anpassas, både innehåll och mängd. En persons arbete väljs ut av Samfundet och när man är 17 år kan man även välja om man vill vara singel eller bli matchad. Cassie är 17 år och ska bli matchad. En dator bestämmer hennes perfekta partner. Cassie matchas med Xander, en kille hon redan känner och faktiskt umgås med som vän. Det är ovanligt att man matchas med någon som bor så nära inpå. Cassie får ett datachip där mer information finns om sin matchning. När hon sätter in det i läsaren så dyker ett annat ansikte upp innan det plötsligt försvinner och Xanders ansikte finns på skärmen. Har det blivit något fel? Kan Samfundet göra fel? Cassia känner även till det ansiktet som först dök upp på skärmen. Det är Ky som bor i närheten. Varför dök han upp på skärmen?

Cassie inser att världen hon bor i är långt ifrån perfekt. Matchningsmissen är bara början på allt som börjar gå fel.

Spännande historia med klassiska utopiinslag. Jag tror att en trilogi är planerad. Ser fram emot den.

4 "Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll" av Linda Belanner & Fredrik Persson

uHc   284 sidor

Vad är det med de här omslagen? Foto i bakgrunden och titeltext så som om den vore ritad och så utspretad över hela sidan. Det har pågått ett tag nu. I framtiden kommer vi att titta tillbaka på dessa böcker och tycka att de skriker 10-tal!

Sedan så är det någon trend med långa boktitlar just nu. Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll (2012) är en riktigt lång titel. Jag kan i och för sig förstå titeln eftersom det verkar vara en väldigt våldsam sport. Mattias tränas upp som vikarie. Vikarie för döden. Döden Göran. Göran vill ta en semester, komma bort ett tag, så han försöker få Mattias att lära sig yrket. Men Mattias passar inte så bra som Döden. När han kommer till de personer som ska dö och säger "Jag har kommit för dig" så säger de bara "nej!". Mattias har svårt att vara tuff och det måste vara i detta yrke. Hur ska han kunna ta död på den underbara Zahra eller den gamla Aina? Vad Mattias inte vet är att alla hans val har en motreaktion; om inte det förutsägda personen dör så händer något annat för att fixa balansen i tillvaron.

Det här är en underfundig roman med helt rätt uns av övernaturlighet. Den känns väldigt svensk och jag gillar stilen. Det är som svensk stå upp-komik contra amerikansk. Den svenska är mycket snällare men ändå minst lika rolig. Man behöver inte alltid svära så mycket man orkar för att vara en rolig ståuppare. Det är samma sak med den svenska ungdomsskräcken. Den är finurlig och tankeväckande utan att slaska till med alltför mycket hemskheter. Nu tycker jag denna bok inte är någon skräckhistoria, det är mer en annorlunda kärlekshistoria mellan en vanlig tjej och en kanske inte så vanlig kille.

Jag hoppas att detta blir en av årets mer omtalade böcker. Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll är en frisk fläkt. Det är författarnas debutbok och jag hoppas på mer i samma stil framöver.
 
Bokpratssidor: s. 8-10
RSS 2.0