4 "Locke & Key 4 - Keys to the Kingdom" av Joe Hill & Gabriel Rodriguez

He.05   150 sidor

Av allt jag läst så är Locke & Key den amerikanska pågående serie som jag tycker är bäst för tillfället. Att vänta på en tradepaperback-utgåva känns ibland som en evighet. En tpb samlar flera kapitel av tidningsutgåvan och man kan därför få vänta en lång tid på nästa del. Nu är just den här utgåvan inte häftad (paperback) utan fint inbunden.

I fjärde samlingen börjar handlingen verkligen spåra ur. Det händer mycket de första kapitlen. I små sekvenser berättas sporadiskt om när de tre syskonen attackeras av the black lady (hon från brunnen), flera hittills icke presenterade nycklar gör sin debut. Det hela blir lite rörigt men är också praktiskt. Om Locke & Key skulle vara en film så skulle dessa scener utgöras av ett collage med bakgrundsmusik. (För övrigt verkar det som om Fox har lagt ner tv-serien. Endast ett pilotavsnitt gjordes. Rykten säger att serien skulle konkurrera med Foxs andra övernaturliga serie Fringe, så man bestämde sig för att lägga ner produktionen.)

Jag tycker att karaktären Zack Wells/Lucas Caravaggio blir riktigt läskig i denna del. Han börjar tappa tålamodet och använder sig av nycklarna för att mer direkt attackerna syskonen Locke.

Teckningarna är som vanligt helt fantastiska. Det känns som om Rodriguez har gjort en hommage till Kalle och Hobbe i de första sidorna av Keys of the Kingdom. Hans utpräglade stil är annorlunda, mer cartoonish, barnslig. Jag satt ett tag och funderade på var jag hade sett stilen tidigare. Ni kan se de första sidorna via denna länk.
Sista rutan (se ovan) ändrar han tillbaka till sin egen stil. Det hela är konstigt. Det skulle vara intressant att höra vad Hill och Rodriguez tänkt sig.

2 "Hemligt kär" av Joanna Kenrick

uHce   63 sidor

Nu när jag har läst några snabblästa böcker av Joanna Kenrick kan jag lätt säga att kvalitén varierar. Syndabock och Lögner finns också på svenska men det finns en hel del böcker utgivna på engelska på förlaget Barrington Stoke.

Hemligt kär är väl okej men inget mästerverk. Den hade nog vunnit på att vara lite längre än de korta 62 sidorna med mycket yta mellan raderna. Boken kan däremot fungera som bra diskussionsgrund i värdefrågor.

Natalie har varit bästa kompis med Will ända sedan de var små men det är inte förrän nyligen som hon insett att hon älskar honom. Innan hon hinner berätta det för honom så avslöjar Will att han är bög och gillar Paul i deras klass. Världen kastas upp och ner för både Will och Natalie.

Som sagt så tillhör inte Hemligt kär en av hennes bästa. Om man är hyggligt bra på engelska ska man hellre läsa Mine. Om man vill ha en bok på svenska så bör man börja med Lögner.
 
Bokpratssidor: s. 20-22 ("Jag bestämde mig." Natalie bestämmer sig för att berätta om sin kärlek till Will.)

2 "Elak & Pucko - tidsresekalsongerna" av Fredde Granberg

Hcf   95 sidor
Illustrationer: Johan Andreasson

Ytterligare en efterlängtad bok, kanske inte av mig men av låg- och mellanstadieeleverna. Med själva titeln - Tidsresekalsongerna - garanterar Granberg att det blir mycket kiss- och bajshumor.

Den misslyckade rymdskurken Elak ber Rymdskurksstyrelsens chef Den ondskefulla hjärnan om en sista chans. Det visar sig att kollegan Puckos smutsiga kalsonger är tidsresekalsonger. Elak får idén att om han inte lyckas erövra en planet i denna tidsålder så kanske han kan erövra en planet längre bak i tiden, då alla varelser var mindre utvecklade. Men varken vikingatiden eller dinosaurietiden verkar underlätta.

Med flugsvampsätande vikingar, munkkastande munkar och bajsande dinosaurier får Elak mycket att kämpa emot. Själva boken i sig har även gått ett steg närmare elakhet. Den är tryckt på miljöfarligt papper och är därför märkt med "Gamen"!

Jag kanske inte har kommenterat detta förut men vad säger man om en barnbok där Hitler är superskurkarnas superskurk (den ondskefulla hjärnan)?
RSS 2.0