1 "Varför har män bröstvårtor?" av Mark Leyner och Billy Goldberg

populärvetenskaplig facklitteratur, 188 sidor, Medicin.För drygt ett år sedan såg jag en intervju på en pratshow, troligen Conan O'Brien. Det var en av killarna som hade skrivit denna bok, "Why do men have nipples?" Jag blev fascinerad av boken och hoppades på att någon dag få möjlighet att läsa den. Han berättade om att idén kom på en fest där en doktor fick ett antal pikanta frågor. Och nu har boken blivit översatt på svenska. Jag utnyttjade därför min makt och köpte in den till en av filialerna på biblioteket, trots BTJs halvdana kritik.

Vad besviken jag blev.

Här hade vi en idé som kunnat bli guld om den förvaltats på rätt sätt. Men killarna tämligen massakrerar upplägget. Många av frågorna som ställs får svaret "av anledningar som man inte riktigt är på det klara med" (påsar under ögonen), "forskarna vet inte riktigt hur det fungerar" (varför skrattar man när man blir kittlad?). Varför i allt som är heligt (kor och game&watch mm) använder de frågor som vetenskapen inte har något svar till? Det blir dålig litteratur. Sedan förstör de den sista uns av allvarlighet genom att förlöjliga frågan med idiotiska kommentarer som får en att vända sig i graven (och då är jag inte ens död): Varför blir man hungrig igen redan efter ett tag när man har ätit kinamat? svaret kommer snabbt genom ordet kolhydrater. Författarna lägger till: "Det kan hända att ni känner er övermätta och att ni börjar citera ordförande Mao." Författarna lägger även in långa dialogliknande texter som är totalt överflödiga, vilket är något som försämrar helheten avsevärt. 

Till vuxna lägger jag en varningens ord men om man ställer boken bredvid "Kukbruk" och boken om "Snippor" så kommer den säkert att flitigt läsas av tonåringarna på biblioteket eftersom den innehåller frågor som:
Varför flyter bajskorvar?
Kan man bryta snoppen?
Vill du helst bli pissad eller spottad i ansiktet?

Jag är dock inte helt säker på om boken kommer att bli utlånad. Framsidan förtäljer inte lika mycket som "Snippor" vad det mesta av frågorna handlar om. Utlåningsstatistiken för "Kukbruk" på skolbiblioteket där jag jobbar är inte hög, men boken är vältummad.

2 "Glaspärleresan" av Maud Mangold

CD-bok, fanstasy, ungdom. (7,5 h)Oliver och Terry gillar att vara på tippen, vilka ungar gör inte det? Men det är något konstigt med det låsta magasinet. Soptippssnubben vaktar över det som en hök men killarna märker att en kille och en tjej kan gå in och ut från magasinet som de vill. För att finna äventyret som kryper i killarna som myror i byxan tar de sig in magasinet och finner en ingång till en annan värld, landet innanför. Där träffar de killen och tjejen, två människor som bor i landet innanför men som måste ha en del proviant från vår värld. Men flickan bor ensam tillsammans med sin mor och en trollunge. Hennes bror har blivit utbytt av bronsbergstroll och fadern lämnade boendet för flera år sedan för att leta reda på sonen. Tillsammans med en tomte som är vän med familjen bestämmer de sig för att försöka hitta pappan och flickans broder. "Ett svindlande äfventyr!"

Ljudboken läses av Ola Rapace som är den sämsta av de inläsare jag hittills stött på.  Jag höll på med historien mycket längre än jag borde gjort, mest för att jag höll på att somna hela tiden när Rapace läste. Jag tror att det finns fyra delar av Mangolds fantasyserie "landet innanför". Jag tänker inte läsa eller lyssna på någon mer del.

Men ändå tror jag att berättelsen fångar barnen i slukaråldern. Historier med folktro; häxor, älvor, troll och tomtar. Nordisk folktroväsen kan fungera hur tråkig den än är. Se bara hur länge bokserien "Tomtar och troll" har kommit ut....i 100 år! Om än så är det ett välkommet alternativ till alla orcher och alver och dylikt som kommer från den anglosaxiska ön i väster.

4 "De vandrande städerna" av Philip Reeve

Science Fantasy, uHce, 358 sidor.

Omslagsbild

"De vandrande städerna" är första delen i en trilogi (verkar vara populärt för tillfället) om Tom och Hester som lever långt, långt in i framtiden i en värld där de flesta städer har byggt hjul eller larvfötter för att kunna röra på sig. Städerna lever på att "äta upp" andra städer. De förstör städerna och plockar isär materialet, samlar ihop värdesaker och föda, och låter städernas invånare antingen bli slavar eller försökspersoner för omänskliga experiment. Denna världsordning anses allmänt vara den självklara och brutaliteten och energislöseriet tillhör vardagen. Däremot finns det "rörelsemotståndare", som bor i städer långt upp i bergen och på avsides platser, som kämpar för att se en värld utan vandrande städer. Vår handling börjar i London. London är den äldsta vandrande staden, dock ej den största. I stadens historiska museum jobbar Tom som lärling. Under ett uppdrag när Tom följer ner med till innanmätet för att leta antika saker till museet efter en stadsätning så får han vara med om ett mordförsök på stadens mest renommerade arkeolog. I kaoset som följer blir mördaren men även Tom utkastad från staden genom en olyckshändelse. Men var det en olyckshändelse? Vid närmare eftertanke anser Tom att han möjligen blev nerknuffad av arkeologen Valentine. Tom är nu fast på marken tillsammans med motsåndsrörelsens Hester Shaw.

Reeve sätter ihop många idéer i sin bok och i början kan det kännas lite mycket att ta in men väl inne i historien skapas en fascinerande möjlig framtidshistoria som bygger på de eviga drivkrafterna som överlevnad, kärlek och patriotism. 

Första delen kom på svenska alldeles nyligen. Mitt biblioteksexemplar är inköpt i september, vilket betyder att trilogin om de vandrande städerna kommer att bli en ny Eddings, Rowlings och Sage: en evig väntan på nästa del!

RSS 2.0