3 "Min pappa tyngdlyftaren" av Lina Lundh

Hcf   159 sidor


Många rekommenderade "Min pappa tyngdlyftaren" när den kom 2006. Jag hade precis börjat jobba som bibliotekarie och slukade därför alla bra boktips som jag kunde få. På något sätt så hann jag aldrig med den här boken och den har gäckat mig varje gång den dykit upp i bokhyllan eller i återlämningsvagnen. "Nä, nu jädrar", tänkte jag till slut. Och vet ni vad? Jag läste hela under en enda sittning.

Lisa är en tjej som bor hos sin mamma. Hon låtsas att hon har en pappa, även om hon inte har det. I hennes fantasi är han pappa tyngdlyftaren, en stor och stark pappa iklädd gulblå brottningsdräkt och lyssnar alltid på Lisa när mamma inte hinner heller orkar. Skolan är sådär. Det finns två killar i klassen som alltid vill att hon ska vara med och spela fotboll, för hon är rätt bra i mål. Det är kul, men inte alltid vad Lisa vill. Lisa vill mycket gärna hoppa rep med Ida och Emma. Men Ida och Emma hittar alltid på ursäkter till att hon inte ska få vara med; man måste ha lockigt hår; man måste ha kjol. Det blir inte bättre att tjejerna alltid säger Lisa-Fisa till henne. I såna situationer svämmar alltid hennes ilska över. Att svänga med sitt hopprep så att Emma får ett av handtagen på näsan är bara något som råkar hända. Klassfröken är också riktigt sur. Enligt fröken är det alltid Lisas fel, det som händer. Det blir Lisas föräldrar som får samtalen, Lisa som blir tillsagd och Lisa som får gå hem för dagen. Det är orättvist. Lisa är ju knappast ensam om att göra dumma saker. Men fröken orkar inte höra. Det är även svårt att berätta vad som hänt för mamma. Då är det lättare att berätta saker för pappa tyngdlyftaren. Han förstår alltid. En dag kommer det en ny tjej till klassen. Hon heter Kemira och är från Indien. "Wow, Indien", tänker Lisa. De finner varandra men Emma och Ida fortsätter att jävlas.

"Min pappa tyngdlyftaren" var en mycket lätt bok att komma in i. Som läsare blir man snabbt engagerad i Lisas situation. Man blir irriterad och rent ut sagt förbannad på de andra hopprepstjejerna och hur illa de behandlar Lisa och man väntar bara på hämnden. När Kemira kommer in i bilden så ändras fokus. Nu handlar det mer om att vara en god vän, något som Lisa aldrig har varit förut...eftersom han aldrig haft en riktig vän tidigare.

Boken är snabbläst och tilltalar de flesta. Det finns sex illustrationer i boken av Christina Alvner. Jag satt länge och funderade på var jag sett hennes teckningar förut. Sen slog det mig att hon både har gjort Jycken i Aftonbladet och illustrerat alla Widmarks Nelly Rapp-böcker. Kan tänka mig att hon gjort hur mycket som helst utöver detta. De är i varje fall mysiga och riktigt hemtrevliga.

Passar som högläsning i låg- och mellanstadiet.

4 "Sandvargen" av Åsa Lind

Hcf   123 sidor 

Vad har man inte hört om Sandvargen? Egentligen ingenting, tror jag. Många pratar om hur bra boken är men ingen har någonsin sagt ett dyft om vad boken handlar om. Och just detta är väl orsaken till att jag inte har läst boken förrän nu. Det verkar vara en bok som ingen kan förklara, eller i varje fall orkar förklara i ord.

Andra stycket. Det är här jag vanligtvis skriver om handlingen i boken. Vad är då Sandvargens handling? Zackarina bor med sina föräldrar i en stuga vid havet. Hennes föräldrar jobbar hela dagarna så Zackarina får alltid hitta på saker själv. Efter att ha blivit avsnäst av pappa går hon ner till stranden för att gräva en fälla för honom. ”Ja, men så trevligt”, sa pappa eftersom han inte ens lyssnar på sin dotter. Nere i sandgropen hittar hon en nos. Nosen tillhör sandvargen, ett underligt djur som funnits sen tidernas begynnelse, även innan dess. Sandvargen lär Zackarina att förstå sin omvärld. Eller är det Zackarina som lär sig själv?

Varje kapitel hädanefter består av ett problem som Zackarina i slutet kommer till ro med. Det betyder inte att problemet löser sig. Ofta betyder det att Zackarina får en förståelse för problemet och hur hon ska handskas med det på bästa sätt. Mina tankar går till så kallade filosofiska romaner såsom Coelhos Alkemisten eller Susan Trotts The Holy Man. Här är en filosofisk roman för slukaråldern. En bok som också passar perfekt som högläsning. När jag läste boken funderade jag på om man som bibliotekarie borde läsa ett helt kapitel när man är ute i klassen på bokprat. Kapitlen är relativt korta så man ska kunna ha lite tid att diskutera ämnena som det aktuella kapitlet tar upp. Det finns många bra ämnen i boken. Jag gillar verkligen kapitlen ”alla bara jobbar och jobbar!” som handlar om att jobb kan ses på olika sätt; och så gillar jag ”Den oändliga korven”, ett kapitel om universum som inte har något slut. Att försöka förstå att något inte har ett slut blir för mycket för Zackarina: ”Det var när hon tänkte så som det kändes som om huvudet skulle spricka, och det var inte roligt”. (s. 74).

Verkligen en bok att fördjupa sig i och bygga hela lektioner kring. Eller bara njuta av.

3 "Hålla masken" av Magnus Ljunggren

uHc   299 sidor
Hålla masken
Det var flera veckor sedan jag läste den här boken. Läsningen har gått i ett så recensionerna har hamnat på efterkälken. Romanen lästes i samband med en berättarkurs. Med ett omslag som detta skulle jag nog inte valt att läsa boken. Direkt kopplar man historien med ishockey. Boken tar dock upp så mycket annat att det här omslaget inte gör den rättvisa.

Erik är 15 år och Sveriges bästa ishockeymålvakt i sin ålder. Hela hans liv har bestått av ishockey. Pappan är en gammal proffsspelare som hjälper och stöttar i träningen till hundrafyrtioelva procent. I skolan pratar han bara hockey med sina kompisar. De har till och med ishockey som elevens val. Erik vet vad som står på spel. Han är i den där åldern då talangscouter håller ögonen öppna. Om han fortsätter göra bra ifrån sig så kommer snart NHL och miljonerna att hägra. Erik känner pressen. Boken börjar med en match där han spyr i hjälmen av all press han känner. Men något händer. Han får en hjärnskakning och är tvungen att ta paus från hockeyn. Även skolan blir påverkad. Han måste välja ett annat ämne till elevens val. Eller välja och välja. Det enda där det finns lediga platser så här långt in i terminen är teatergruppen. De där eleverna som springer runt på skolan och gör hemmagjorda filmer med mobilkamerorna. Hockeykillarnas naturliga fiender. Men teatern visar sig vara något nytt, något annorlunda. Här har han inte längre pressen från hockeyn. På något sätt känner han sig fri. Och teaterkillarna och tjejerna är ju roliga att umgås med. Han blir till och med kär i en av tjejerna. För första gången känner Erik att han har gjort ett eget val. Pappan kämpar dock att få Erik friskskriven och snart är han tillbaka till hockeyn. Under tiden har en annan målvakt tagit hans plats. Vill han egentligen kämpa för att återta den? Hur gärna vill han egentligen fortsätta med hockeyn. Erik gillar ju hockey men vad har egentligen varit hans egna val? Det visar sig också att hockeyträningarna är samtidigt som teatern. Vad han än väljer så blir han en förrädare. Han kan inte välja både och.

Det finns så många fler aspekter som tas upp i den här romanen. I min återberättelse har jag i stort fokuserat på Eriks fria vilja. Han står inför ett stort avgörande val som kommer påverka hela hans liv. Men vi har också kärleksdelen av boken där Sara verkar vilja vara ihop med honom bara för att han är känd och har chans att bli NHL-spelare. Motsatsen är teatertjejen Linda som han sedan förälskar sig i.

Jag har märkt att det inte är så bra för mig att analysera en bok för mycket när jag ska göra en recension. De här recensionerna bör vara tillräckligt korta för att vara praktiskt sammanfattande och snabblästa. Nu har jag fått så många olika ingångar i boken. Det positiva är att "Hålla masken" har växt. Jag tyckte om boken redan när jag läste den eftersom historien handlar om viktiga val man gör i livet och det kunde egentligen ha varit något helt annat än hockey. Boken skulle ändå ha funkat.

Hockeyn är alltså sekundär i berättelsen. Det betyder att vem som helst, kille som tjej, intresserad eller ointressad av hockey, borde kunna gilla "Hålla masken". Omslaget skrämmer dock bort många målgrupper och den som till slut sitter med boken är nog en typisk hockeyspelare. Men det borde inte vara så.
RSS 2.0