4 "Cirkeln" av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

uHc   516 sidor

Vad finns det för nytt att säga om den här boken? Otroligt hypad i våras och på väg att bli film. Självklart måste man läsa en bok som blir så omtalad men jag lägger alltid in en reservation redan innan läsningen när någon säger att man "måste läsa" en bok.

Cirkeln är en spökhistoria satt i gymnasiemiljö i den lilla bruksorten Engelsfors i Dalarna. En elev vid namn Elias begår självmord och hela samhället är upprört. Minoo och Elias bästa kompis Linnéa är de som hittar kroppen. Linnea vägrar tro på självmord. Elias skulle aldrig ha tagit sitt liv, inte nu. Men de hinner inte sörja länge förrän sex tjejer i Engelsfors dras, som av en mystisk kraft, till den nedlagda nöjesparken. Där väntar Nicolaus, skolans vaktmästare. Han har också dragits dit ofrivilligt, men han vet i varje fall vad som pågår. Han ska vara rådgivare till "den utvalde" men han hade bara räknat med en person, inte sex stycken.

Ja, det visar sig att tjejerna har krafter och att någon försöker döda dem. Det är en klassisk häxhistoria som först fick mig att tänka på en gammal Stephen King-film och sedan Magnus Nordins Djävulens märke. Det ska väl bli en trilogi och jag kommer troligen läsa fortsättningen. Jag gillar persongalleriet. Tjejerna har utkristalliserade personligheter. Vi har den populära snofsiga prinsessan, mobbingoffret, knarkaren, pluggisen och outsidern. Nu missar jag en person men det är löjligt uppenbart hur olika karaktärerna är, nästan som i en amerikansk high school-film typ Breakfast Club. Men de uppenbara typerna gör det enklare att snabbt lära känna de olika tjejerna och deras tankar och problem och möjligheter kring deras nyupptäckta krafter.
 
bokpratssidor: s. 78 (Anna-Karin på skolgården efter tysta minuten i aulan)

3 "Illusioner" av Judy Waite

uHce   89 sidor

Twisting the truth är en av de böcker från förlaget Barrington Stoke som jag länge har tänkt läsa på engelska men som alltid får vänta. Det känns som om de flesta titlar översätts numera, även om det kan ta ett tag. Nu finns boken på svenska med titeln Illusioner. Med 90 sidor, stora bokstäver och mycket yta mellan raderna så kan jag offra en timme eller mindre än så faktiskt.

Elsa gillar att hänga på skateboardområdet med sina kompisar. Hemma vet hon att mammas nya pojkvän Steve väntar och han blir alltid rasande förbannad när Elsa är sen, som hon är idag. På väg hem märker hon att det redan börjar bli mörkt och hon oroar sig för att bli överfallen. En gubbe kommer fram och Elsa är säker på att hon kommer bli kidnappad men han vill bara veta vägen till närmaste bensinmack då hans van har soppatorsk. Väl hemma drar Elsa en vit lögn för att slippa bråk med Steve. Elsa säger att hon blivit stoppad av en snuskgubbe, att hon sett bilens registreringsnummer och sedan lyckats springa iväg och gömma sig. Senare på kvällen dyker polisen upp. Elsas vän Amy kom aldrig hem Steve har redan meddelat polisen om gubben och hans van. Nu är inte den rätta tiden att avslöja sin lögn, Steve skulle bli tokig, så hon fortsätter att berätta den för polisen. Polisen jagar sedan en helt oskyldig man, bara på grund av att Elsa skäms. Men är gubben hon mötte helt oskyldig?

Waite skapar en spännande historia trots den korta textmängden. Jag blev överraskad ett antal gånger men det blev rätt uppenbart hur det hela skulle sluta. En kul bagatell som många tonåringar troligen kommer att gilla.
 
Bokpratssidor:
s. 33- "Inget skitsnack..." till s. 36 "Egentligen inte"
RSS 2.0