Bilderböcker 2009

Eftersom jag vanligtvis inte recenserar lättlästa böcker så kommer här mina tankar kring 2009 års utgivning av bilderböcker. Jag skriver lite om mina favoriter och annat gott.

Fylla år Kurt och Kio vill ha koja Flickan och presidenten 
Den stora finalen Vi hittar Smulbert
Lisen och Emma Adbåge är ena riktigt produktiva systrar. Min favorit bland årets Adbåge-böcker är helt klart "Fylla år" som tar upp allt kring fenomenet. Jag känner att den passar jättebra för åldern runt fem-sju år då man kanske är som mest fokuserad kring ålder. Jag använde boken som högläsning för just den åldern och det gick ganska bra. Det kan bli många diskussioner kring födelsedagar så beroende på vilka barn man läser boken för så kan den bli aningen lång. Men jättebra är den! "Kurt och Kio vill ha koja" av Lisen Adbåge tillhör en av de mer omtalade bilderböckerna i år. Många gillar den. Jag tycker historien om killarnas jakt efter en alternativ koja är mycket finurlig. Alla böcker ovan är bra. Emma Adbåge medger ett misstag i "Vi hittar Smulbert". Kan ni hitta det?

Norge har ett märkligt sätt att se på barnlitteraturen. De utmanar barnens syn på världen och är inte rädda för att stå ut. Gro Dahle och Svein Nyhus böcker står vid fronten när den gäller svenska översättningar. Redan 2008 fick vi den härligt hemska boken "Snäll" om en söt och tyst liten flicka som blir så osynlig att hon försvinner in i väggen. Under 2009 har två översättning kommit. "Den arge" om en våldsam pappa och "Roy" som handlar om en pojkes hund som dör. Den kraftfulla texten som samarbetar med Nyhus fantastiska illustrationer lämnar ingen oberörd. Det här är böcker som borde läsas när man ska diskutera dessa ämnen med barn. Att sätta böckerna i händerna på barnen som underhållning skulle jag själv inte göra. Möjligtvis med "Roy" i så fall.
Snäll Den Arge Roy

När vi var ensamma i världen Sopnedgasten och andra moderna monster 
Ljusflickan  Förlåt!

Ulf Nilssons och Eva Erikssons "När vi var ensamma i världen" skapar motsatta känslor. Storebror lär sig klockan på dagis men kommer ihåg fel och tror att det är dags att gå hem. Men föräldrarna är inte hemma. Han tror att de hamnat i en bilolycka och dött. Därför måste han själv hämta sin lillebror, skaffa mat och bygga en bostad i trädgården. "Sopnedgasten och andra moderna monster" gillar jag nog mest tack vare alla häftiga monster, inte så mycket för historien. Andreas Palmaer har skapat många coola varelser som kan gömma sig i ett hus och Per Gustavssons illustrationer får en att darra...av glädje. David Polfeldts målningar i "Ljusflickan" är däremot något helt annat. De är stela och varma; de är kantiga och häftiga på samma gång. Det känns som Polfeldt tar minst en generations steg bakåt men ändå skapar något nytt. Här möter mörkret (den unga björnen)  ljuset (den visa flickan). Måste ses för att förstås. En mening per uppslag. Vanligtvis gillar jag inte amerikanska bilderböcker. De har ofta många välkomnande varma färger, som ett Oprahprogram, men mindre innehåll. Robert Landa och Tim Warnes "Förlåt!" ligger på gränsen. Den är dock för söt. Jag smälter på en gång när jag läser den och den handlar också om vänskap. Ett bra ämne att läsa för sitt barn.

Snurran städar När prinsessor vaknar om natten Den mörkaste platsen i huset

Och så några bokserier. Eva Bergströms och Annika Samuelssons nya Snurran-bok "Snurran städar" visar kattungen på sitt mest egoistiska och självgoda humör. Snurran är härligt irriterande. Jag måste erkänna att de rosa omslagen på Per Gustavssons Prinsessböcker har fått mig att vända ryggen till. Men så läste jag "När prinsessor vaknar om natten" och föll pladask. Prinsessan vaknar av att ett troll låter i källaren. Boken innehåller action, skräck och sprudlande illustrationer som gör mig glad in i benmärgen. Fungerar för både killar och tjejer. Mårten Sandéns har slagit ihop sina påse med Mimmi Tollerup-Grkovic ännu en gång. De gav oss Frida i "Den fulaste nallen i världen" 2008 och uppföljaren heter "Den mörkaste platsen i huset". Jag gillar verkligen karaktären Frida och ser fram emot många böcker i serien.

Herman och eldsvådan  Sixten & Blixten går till jobbet  Sixtens & Blixtens skruvade sovbok
Efter succédebuten "Hermans sommar" är Stian Hole tillbaka med ytterligare ett collage. Denna gång övertalas Herman att tända en tändsticka och så är plötsligt hela trädgården i brand. En mer filosofisk berättelse än första boken. Titeln känns lite missvisande eftersom det inte är eldsvådan som ligger i fokus utan Hermans relation med den sura gamla gubben som bor på den eldhärjade tomten. Den norska originaltiteln är "Garmanns gate" som passar bättre. Aino Havukainen och Sami Toivonen fortsätter med sina Sixten & Blixten-böcker. Jag lovordade den första svenska översatta boken "Sixten & Blixten på dagis". Den hade en handling. De tre andra, från finskan översatta, böckerna (under 2008 kom även "Sixten & Blixtens underliga uppfinningar") är mer uppslag på olika saker som beskrivs. Historien hamnar i bakgrunden vilket är tråkigt. De är dock ändå mycket roliga att titta i.

Märta börjar rida  Märta galopperar

Slutligen måste jag bara rekommendera två "börja läsa"-böcker. Erika Eklund Wilsons böcker om hästtokiga Märta tog mig med storm. Märta älskar hästar och ska slutligen få möjlighet att rida något annat än sin nötta käpphäst. Mötet med de riktiga hästarna blir en chock för henne. Tänk att hästar är så stora! Märta vet inte om hon kommer att våga rida över huvud taget. Ridlärarens hetska temperament hjälper inte heller.

RSS 2.0