Uppdrag: Vattenhäxan - av Cecilia Rihs och Jenny Lindqvist ( Hemliga boken för äventyrare )

En kväll när Lina ska sova så ser hon något som springer över golvet. Hon skriker till. Lina säger till mamma att det måste vara en liten mini-varulv men mamma tror mer på att det var en råtta.
 
Bokpratssidor: Hela kapitel 2 (s. 12-15)
 
Sanningen är att det var en älva, eller rättare sagt tolva, som följt med i Linas mormors paket. Lina trodde att mormor bara hade skickat en bok och kastade resten av paketet. Boken innehåller tips på hur man ska agera om man möter olika varelser. Men den är inte färdig. Orsaken till att mormor skickat boken är att hon själv har skadat sig under ett uppdrag. Nu är det Linas tur att ta över uppdragen - att leta rätt på olika varelser och forska på hur de är. Första uppdraget blir att leta rätt på en vattenhäxa.

Flickan som ville bli fakir - av Pia hagmar & Christina Alvner (ill.)

Julia känner sig osynlig. Ingen bryr sig om henne. Varken i skolan eller hemma. Hon måste göra något för att synas. Julia bestämmer sig för att bli fakir, du vet äta eld, sluka svärd och ligga på spikmatta. Och det är just vad hon ska göra. Hon ska göra en spikmatta i slöjden!
 
Bokpratssidor: 26-28 (julia låser in sig på toaletten för att träna på att sluka eld.
Från "Att leka med eld är det mest förbjudna..."
Till "...sen kan hon säkert ligga på en riktig spikmatta också."

Morfar i smyg - av Ingrid Olsson och Jenny Karlsson

Fia fyller år. Gamla vanliga släkten är på besök. Så ringer det på dörren.
 
s. 6-11
 
Fia bestämmer sig för att leta rätt på sin morfar. Det är svårt när hon inte ens vet vad han heter i efternamn. Så en dag ser Fia honom på pizzerian. Hon bestämmer sig för att mamma inte ska få veta att hon träffar morfar i smyg. 
RSS 2.0