4 "Den bistra sanningen - Dagbok för alla mina fans 5" av Jeff Kinney

Hcg   223 sidor

Äntligen här. Jag säger bara...äntligen här.

Vilka böcker är de mest populära just nu? Zlatans? Nej. Bieber? Nej. Twilight? Nej!
Ändå sedan 2008 har det varit Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans. Rent kvalitetsmässig är det inte konstig eftersom böckerna är fantastiskt roliga och lättlästa. Det konstiga är just att de är så otroligt populära på högstadiet att det inte finns någon bokserie just nu som nåt samma utlåningsstatistik och framför allt nåt samma nivå på läsning. För låt oss vara realistiska och sanningsenliga ett tag. Många böcker lånas ut på högstadiet för att eleverna "måste" ha en läsbok men flera av dessa lämnas tillbaka olästa. Dagbok för mina alla fans har lyckats spräcka den barriären för många elever på min skola, senast två elever den senaste veckan bara, varav en jag tror aldrig har läst något trots att han går i sjuan. På mellanstadiet så får denna serie jämn konkurrens med Granbergs Elak & Pucko men det är också förståeligt. Hur som helst så har det varit kö på de fyra tidigare delarna i flera månader nu och om det av någon anledning inte är kö så hinner de bara stå någon timme på displayhyllan.

Så hur är femte boken Den bistra sanningen? Greg är inte längre vän med Rowley efter allt skit han (alltså Greg) har gjort. Greg inser att han inte har några andra vänner och börjar leta efter nya. Men det finns alltid fel på de andra grabbarna han känner. Det är lite Seinfeldvarning på de petitesser som Greg letar fram hos de andra "potentiella kompisarna", till exempel Tyson som drar ner byxorna hela vägen när han kissar.

Varje "dagbok" brukar ha några genomgående ämnen som Greg fokuserat på. I femman är det hans farbror Garys tredje bröllop, förändringarna hemma som påverkas av att Gregs mamma bestämmer sig för att studera istället för att vara hemmamamma... och den långa sekvensen om skolaktiviteten "fängslande fredag" där Greg anmäler sig till övernattning i skolan i hopp om party med grabbarna och att sova bredvid tjejerna. I sann Greg-anda går förstås allt detta rätt åt helvete.

På sajten Borders Media hittade jag för några år sedan en lång video där Jeff Kinney pratade om sina böcker (endast två hade givits ut vid det tillfället). Jag kan inte hitta den längre men ett litet klipp finns fortfarande på YouTube.


3 "Krigarprinsessans hemlighet" av Zozou Corder

uHce   378 sidor

Det pratades en del om Lejonpojken när den kom på svenska 2004 men jag läste den inte eftersom framsidan inte tilltalade. Däremot läste jag Corders Nabus bok (2009) som var fylld med äventyr och spänning. Krigarprinsessans hemlighet hade jag tänkt låta vara men den lugna början av bokåret som gett mig möjlighet att hinna läsa lite äldre böcker och känslan att hitta något med äventyrstema fick mig att återgå till de gamla grekerna.

När vi träffar Halo i bokens början så är hon blott en bebis i en vagga som spolats upp på stranden efter ett skeppsbrott. Det är stranden på en avlägsen ö där det fortfarande bor kentaurer. Halo växer upp bland dessa kentaurer och vet inget annat. Vid förberedelserna inför hennes tioårsfest på ön så hittas hon av andra människor. Det är fiskare som tar henne till fastlandet. Nu upptäcker hon människornas läggning till våld och hat. Eftersom hon inte tillhör någon, inte har någon familj, så blir hon direkt en slav. Halo lyckas rymma men inser snart att hon måste dölja vem hon är. Flickor kan inte gå fritt. Hon klipper sig och maskerar sig sedan till pojke. Trots detta fångas hon in och hamnar bland slavarna i Sparta.

Det är svårt att sammanfatta boken på ett sätt som gör den mer spännande. Det är även svårt att hitta en bra cliffhanger som lockar till läsning eftersom händelserna sker direkt på varandra, hela tiden. På så sätt kände jag mig aldrig säker på i vilken riktning handlingen skulle gå och kunde därmed inte heller bli särskilt överraskad när handlingen drog iväg i en mer ovanlig riktning. Detta är väl boken svaga punkt men den kan även ses som något positivt för de unga läsare som behöver en drivande historia.

Länge funderade jag på varför boken har svenska titeln Krigarprinsessans hemlighet. Den heter endast Halo på engelska. Halo har växt upp hos kentaurerna, varelser som inte är våldsamma. Att Halo ska vara en krigarprinsessa passar därför inte in då hon underviker våld så mycket hon kan. Det är inte förrän långt in i den spretiga boken som den svenska titeln kan känna sig fungera. Ändå säger den svenska titeln mer än den svaga originaltiteln.

Sammanfattningsvis en bra och spännande bok men kunde med fördel ha varit kortare.

3 "Hej och tack för ingenting" av Måns Gahrton

uHc/LC   2timmar

Elsa som är beredd att hoppa från Ölandsbron men blir övertalad av Kalmarbon Sigge att inte göra det. Problemet är bara att Elsa redan har skickat sitt självmordsbrev hem till mamma. Elsas mamma är för tillfället på semester och nu gäller det att komma hem först så att mamman inte läser brevet. Resan hem blir svår eftersom hon inte har några pengar. På vägen hem bestämmer hon sig också för att en gång för alla ta reda på vem som är hennes pappa.

Jag har lyssnat på ljudboken som är inläst av Ester Claesson. Hon arbetar också som skådespelerska på Helsingborgs stadsteater. Ester har en bra läsröst, full med inlevelse men ändå inte för mycket. Hennes mjuka röst passar bra då jag direkt tänker på Elsa och kopplar rösten till bilden på bokens framsida.

Hej och tack för ingenting är ingen lång historia, den är endast två timmar, men rymmer så många olika händelser och känslor. Boken är som en road movie (road book?) och blir riktigt spännande.
 
Bokpratssidor: s. 18-19
RSS 2.0