4 "Näckrosdammen" av Annika Thor

uHc/LC
Näckrosdammen
Min jakt på bra ljudböcker har tagit mig till bibliotek i flera olika städer. Vad jag har missat är att min hemstad har alla delar av Annika Thors andra världskrigsserie om Steffi.

Steffi ska börja på läroverket i Göteborg. Hon ser fram emot att få nya vänner och att få träffa Sven igen. Det blir tufft på läroverket. Alla lärare gillar inte judar. Stephanie tror att tyskan ska bli enkel men lärarinnan är tysksympatisör och ogillar Steffis uttal eftersom hon kommer från Wien. Steffi är även kär i Sven, något som visar sig vara ett stort problem. I Österrike försöker hennes föräldrar fortfarande få utrikesstillstånd, något som blir svårare för var dag som går.

Bra historia. (återkommer med åsikter)

3 " Sture Stelben - Irrfärder" av Mats Källblad

Hci   96 sidor

Sture Stelben är en figur vars serier tidigare publicerats i MC-Folket, ett medlemsorgan för SMC, Sveriges Motorcyklister. Den handlar om Sture som är en überknutte av den gamla skolan. Hans hojar går hela tiden sönder. Han mekar och mekar, vissa saker kan han eller hans kompis klara av men en del lämnar han in för lagning hos en mekaniker som Sture gärna skojar med.

Serierna är upplagda som klassiska söndagsserier, dvs helsideepisoder som alltid avslutas med en knorr på slutet. Vi talar om typisk svenssonhumor men det är ändå en trevlig serie, mycket tack vare de härliga illustrationerna (som mest påminner mig om Krister Peterssons 91:an), men serien blir även speciell då den riktar sig till en sådan smal läskrets. Det är lätt att gilla Sture som lever sitt liv precis som han vill. Hans frihet i både tankar och infall tar honom runt hela jordklotet och på de mest konstiga äventyr, lite som O.A:s mannen som gör vad som faller honom in.

Ett härligt album helt enkelt men ett album som bara är trevligt för stunden. En typisk samling alltså.

3 "En av dem" av Ingrid Sandhagen

uHc   129 sidor

Det här är också en av dessa böcker som jag från och till rekommenderar trots att jag inte läst den. Rekommendationerna handlar mer om innehållet än om att den är bra. Nu har jag dock läst boken och kan då också han en åsikt om kvalitén.

Mikaels familj har flyttat vilket betyder en ny skola. Mikael är femton och är rätt nöjd med flytten. Han hade det jobbigt i sin förra klass men är helt bestämd att det ska bli bättre i den nya. Han gör en omstyling; färgar håret svart, skaffar tuffare kläder och kommer absolut inte berätta om cellospelandet för klasskamraterna.

Mikael har även andra problem. Tjejer. Det händer inget i kroppen när han tänker på tjejer. Bästa kompisen Lisa vet om Mikaels känslor. I början av boken låter hon till och med Mikael smeka henne på brösten men han blir inte alls upphetsad. När Mikael sedan kommer till den nya skolan träffar han Joel och faller pladask. Och det pirrar i kroppen.

"En av dem" är en bra "komma ut"-bok. Den är enkel och ärlig i berättarsättet och innehåller allt det som "komma ut"-böcker brukar göra, bland annat Mikaels osäkerhet över sig själv och hans tankar kring vad familj och vänner kommer att säga. Sandhagen ger inte alla svar; boken är kort (endast 129 sidor) så flera frågor får man fundera på själv.

Det finns relativt många "komma ut"-böcker på svenska, både om tjejer och killar, men den påföljande litteraturen saknas i den svenska litteraturen. Hur är det när man kommit ut? Hur kan livet se ut därefter? Några titlar på vuxenhyllan kan man nämna (t ex Mian Lodalen) men det ser krasst ut på ungdomshyllan. Där har litteraturen fastnat i hur det är att komma ut.
RSS 2.0