3 Gandhi: Mohandas Karamchand Gandhi

He.05   152 sidor.

"Gandhi" är ett album i en serie av läromedel producerade av ett sydkoreanskt företag för den amerikanska marknaden. Sydkorea har länge haft en tradition att använda serier som läromedel i skolan. I och med Ykids och deras serier "Great Figures in History", "Manga Literary Classics" och "Educational Manga" (matte, religion, historia mm) har man specialproducerat serierna så att de läses från rätt håll och innehåller extra starka färger. I serien "great figures in history" har även album om Einstein, Curie, Da Vinci, moder Teresa och Mandela publicerats.

Innan berättelsen om Gandhi börjar får läsaren en presentation av de viktigaste personerna som dyker upp i albumet. Mohandas, Putlibai (modern), Kastruba (frun), Lord Irwin (brittiska guvernören i Indien), Herbert Asquith (brittiska premiärministern) och ledarna i Indian National Congress presenteras.


Ykids litar dock inte på att unga elever ska fastna i Gandhis livshistoria allena så de har skapat en ramhistoria. Invånarna på planeten Mud i Andromedagalaxen har drabbats av ett förvirringsvirus som gör dem trötta och frustrerade. The Planet Mud Disease Control Committee hoppas på att klona sidor av den mentala energi som några av jordens största själar besitter. Med cam-cam-kameran spelar man in deras liv och kan kopiera deras mentala energi för att sedan raffinera energin till kristalliserad mental energi för att injicera i de invånare som plågas. Det blir Sings jobb att åka tillbaka i tid och rymd för att infånga denna energi. Med sig har Sing sin robot Alpha Plus.

Gandhis livshistoria berättas mycket bra. Redan som barn inser han det positiva i att göra passivt motstånd mot de orättvisor som sker mot den indiska befolkningen. Britternas högfärdiga sätt går som en röd tråd genom hela albumet. Ibland stannar historien upp för att förklara någon bakgrundshistoria eller svår term, vilket är bra, speciellt för svenska elevers läsande. 

Albumet avslutas med en två sidors lista om varför Gandhi är viktig i vår historia. Det finns en kronologisk lista över vad som skett i hans liv. Sista uppslaget ger fler tips på webbplatser och litteratur för den som vill läsa mer.

Mahatma Gandhi är den person bland albumtitlarna som jag kan mest om och kan därför med god kunskap i bagaget rekommendera albumet. Nu vill jag läsa de andra albumen för att lära mig mer om de andra. 

4 "Mumiens blod" av Ola Skogäng

Hci   184 sidor.

Innan sommaren läste jag ett lektörsomdöme om "Mumiens blod" i BTJs katalog. Lektören gav den bra kritik men utan att läsa något så lade jag bara in titeln i min minnesbank. Under sommaren har jag uppmärksammat att Enköpingsposten har publicerat en fortsättning som utspelar sig just i Enköping. Det är svårt att läsa en serieföljetong i en dagstidning men jag föll direkt för Skogängs teckningar, speciellt de fantastiska stadsmotiven.

I "Mumiens blod" blir vi först presenterade för en björn som har en ockultaffär i gamla stan i Stockholm. Varför en björn kan prata får vi inte reda på direkt. I återkommande minnesbeskrivningar får vi däremot så smått reda på hur det står till. Björnen Theo hjälper polisen med svårlösta, övernaturliga brott. En hemsk mördare härjar i Stockholms innerstad. Mördaren krossar offrets huvud och tömmer kroppen på blod. Alltid pekar på att en vampyr är i farten men bevis pekar också på att en gammal mumie vid namn Amir Kairo är inblandad.

Att "Theos ockulta kuriositeter" kommer att bli en långkörare märks på att många karaktärer presenteras i första boken men de flesta har bara börjat på sina förhavanden. Jag hoppas på minst en handfull tjocka album. Det här är det intressantaste som kommit ur den svenska seriemyllan på många år. Jag har haft svårt för många av de vardagsrealistiska, svartvita, dötråkiga serierna som varit på modet det senaste årtiondet. I sann klassisk berättaranda 
fortsätter Skogäng i samma höga kvalité som de stora franskspråkiga serieskaparna gjorde på 60-, 70- och 80-talen.  Framtiden tillhör Ola Skogäng och Lewis Trondheim.

4 "Godnatt mister Tom" av Michelle Magorian

uHce/LC  
9 CD, cirka 10 timmar.
Uppläsare: Stefan Ekman
¨
1939 och orostider i England. Stadsbarnen skickas ut på landsbygden för att undkomma risk för flyganfall. Den nästan nioårige Willie skickas till den lilla byn Weirwold. Det blir en omtumlande upplevelse. Willie har aldrig varit utanför Londons gränser, inte ens utanför sin stadsdel Deptford. Willie har levt ett hårt liv. Hans mamma har intutat honom alla möjliga lögner om hur syndigt alla hans tankar och förhavanden är. När han anländer till Little Weirwold har han svårt för tystnaden och de stora vidderna. Han förundras över alla konstiga djur men så småningom börjar han gilla sin nya omgivning. Willies mamma vill att han ska bo hos en "gudfruktig" familj, gärna nära kyrkan. Han hamnar hos enstöringen Mr Thomas Oakley. För första gången i sitt liv möter Willie vänlighet, får äta sig mätt, får kläder och en egen säng. Willie slits mellan sin mors absurda syn på livet och den öppenhet han möter i Little Weirwold.

"Godnatt Mr Tom" är en känslofylld läsupplevelse som får en att kastas fram och tillbaka. Sorg, glädje och ilska väller inte bara upp i bokens karaktärer utan även i läsaren. Magorian lyckas förträffligt att beskriva den orättvisa som den lille Will har varit med om.

Stefan Ekman är en fantastisk uppläsare. Med djup förståelse för personerna och med en underbar känsla lever sig Ekman in i historien. Gråten sitter i halsen många gånger.
RSS 2.0