En sekund i taget av Sofia Nordin

uHc   194 sidor
 
Bokpratssidor:
s. 10-12 (när Hedvig lämnar lägenheten. Död överallt!) 
s. 30 ("Jag försöker glömma de jobbiga..." till hela sidan 31) Fördelar och nackdelar. Idén med gården.
s. 39  ("Korna trampar runt...") Om att lära sig saker på gården. Mjölka kor mm
 
Hedvig är den enda överlevande i en stad full av lik. Hennes föräldrar och lillebror ligger döda på sina rum. Virus.
Överallt i stan ligger lik på gatorna. Hon vill bara komma därifrån.
 
Diskuterar realistiskt det praktiska i vad som skulle hända efter katastrofen (utan zombier!). Hur bor man, äter, överlever? Att överleva på farm och dess sysslor. Ensamheten. Saknaden.
 
 

Som om hösten kom på sommaren av Jan Henrik Nielsen

Hcg   280 sidor
bokpratssidor: s. 69-71 (de har gått ut ur bunkern. Pappa börjar bli sjuk.)

Nanna och Fride växer upp i en bunker, under en sommarhus på en ö. Fride sedan hon var bäbis och vet inget om världen utanför, bara det hon läst i böcker och sett på filmer.
En epidemi dödar nästan allt på jorden, både människor, djur och växter. Familjen flyr till sin sommarstuga där de i förväg har bunkrat upp för ett liv i underjorden. Det är mamman som har planerat detta men hon stannade i stan för att jobba på sjukhuset. När de till sista tar sig ut så blir pappan sjuk direkt. Det finns varken mat eller medicin kvar så Nanna och Fride måste ta sig till stan för att leta rätt på en hemligt förråd med medicin som föräldrarna gömt i sin lägenhet. Men hur ser det ut ute på vägarna och inne i storstan?
 
 
 

Shoo Bre och Ingen återvändo av Douglas Foley

Bokpratssidor.
Shoo Bre Kap 19, 124-127 (inbunden) Elias bär whiskey i begravningsbyrå. "Abou, var försiktig bre..."
Ingen återvändå s. 29-30/31. "Jag tycker inte om det här..." till "som ett myggbett på pungen".
 
Ingen återvändå är Foleys första ungdomsbok. Baserad på verkliga händelser, utspelar sig i HongKong under 60-talet. Hans far var vid RAF. Om en gäng elever som åker på kanottur ensamma i HK:s skärgård. (Lärarna sjuka). Nick och Andy kompisar. Nick gillar Virginia men hon är ihop med jobbiga Knight. Knight, som trakasserar, mobbar...våldtar.
 
Shoo Bre följer två killar i nian i Alby (?).
Oscar (fr Chile) är den skötsamma. Ordf. i elevråd och arbetar med skoltidningen. Klassen får ny svenskalärare. Kristina, som inleder ett förhållande med Oscar.
Elias (kristen syrian från Libanon) som ska baxa en lastbil full med alkohol. Vill egentligen sluta med det kriminella men pengarna drar i honom. Blir kär i Zeynep (muslim). Försöker träffas men hon är rädd för vad familjen ska säga.
 
 
RSS 2.0