3 "The Thief of Always" av Clive Barker

uHe. 267 sidor. Fantasy


Detta är ytterligare en roman om alternativa världar. Den börjar vagt med att man inte får någon större bakgrundshistoria om huvudkaraktären Harvey Swick, en tioårig kille som är utråkad som tusan. Det är februari och så kallt att man måste vara inomhus med inget att göra. Mer än så får man egentligen inte veta förrän det kommer ett flygande väsen och frågar om Harvey vill följa med till en varmare och mycket trevliga plats. Men den bristande bakgrundshistorien kan man lätt förlåta när Harvey flyger genom dimman som tar honom till Mr. Hood's magiska Holiday House som har stått på samma plats i tusen år. Det är ett ganska konstigt ställe. Årstiderna skiftar genom dygnet som går. Det börjar med vår, mitt på dagen är det sommar, på kvällen klär man ut sig till Halloween och innan man går och lägger sig är det julklappsutdelning, och man får alltid det man önskar sig. Enda problemet med stället är att man inte kommer därifrån. 

Och komma därifrån är något som Harvey vill när han börjar undersöka stället närmare. Han upptäcker bland annat att märkliga varelser gömmer sig i mörkret och att de kan vara farliga om man inte visar sig tacksam över allt som ges i Mr. Hoods hus. 

Clive Barker är en av de stora förnyare inom skräckgenren. Här har han skrivit en skräckfylld fantasyberättelse för ungdomar som visar varför han platsar bland de stora. Bokens illustrationer är bra gjorda och typiska för Barkers värld, ungefär i samma anda som hans filmserie Hellraiser.

3 "Harry Potter and the Deathly Hallows" av J. K. Rowling

uHe. 607 sidor. Fantasy


Den sista delen i den sjufaldiga serien om Harry Potter var mycket efterlängtad men visade sig även vara lika förutsägbar. Kalabaliken har verkligen brutit ut. Death Eaters har tagit över hela den magiska världen, allt från Ministry of Magic över The Prophet till Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry är under Voldemorts makt. Potter själv har undkommit för tillfället. När vi kommer in i början av boken befinner han sig på Privet Drive tillsammans med mugglefamiljen Dursley. Tills han blir 17 år så står han under sin mors beskydd. Den trollformel som hon lade på honom som liten skyddar honom från att bli upptäckt tills han blir myndig, dvs 17 år i magivärlden.

Den sista delen tar fart där vi lämnades i sjätte delen. Harry, Hermoine och Ron har hittat en horcrux (magisk artefakt som innehåller en del av Voldemorts själ). Deras mål är att hitta alla delar och förstöra dessa. Endast då kan Voldemort dödas. Men när man har hela den magiska världen letades efter sig är det svårt att bara göra de simplaste sakerna som t ex att handla mat, än mindre ta sig in på farliga magiska platser.

Deathly Hallows levererar vad man kan förvänta sig men inte mycket mer. Jo, visst blir den spännande (efter många sidor då det äntligen börjar hända något) men jag blev inte överraskad en enda gång. Filmerna har fått kritik för att vara för "säkra", för att hålla sig så nära boken som möjligt och därmed inte riskera missnöjda biobesökare. Jag är inte missnöjd med sista delen av boken men nog hade jag hoppats på mer. Kanske är jag även lite påverkad av filmerna. Nog är inte jag den enda som inte vill ha en mental bild av Rupert Grint när man läser böckerna? Detta är problemet med böcker som blir så populära att de filmatiseras innan man hinner läsa böckerna. Gör inte samma misstag med "His Dark Materials" (Den mörka materian). Läs trilogin innan första boken kommer som film i december!

2 "Megakillen - Den stora hemligheten" av Martin Olczak

Hcf. Illustrationer Anna Sandler. 93 sidor."Melker Jonson är en ganska liten kille. Han bor i en småstad. Han har en liten syster. Och han har en liten kråka."

En dag när han funderar på vad han ska bli när han blir stor kommer han på det bästa möjliga alternativet. Melker ska bli superhjälte. Han måste bara komma på något hjältedåd som han kan göra. I början går det inte så bra. Han sprutar ner grannen med vatten och slår nästan sönder en tv. Men när han får hjälp att organisera sina hjältedåd tillsammans med syrran går det bättre. Han kommer till och med med i tidningen.

Det mesta i boken händer snabbt som attan. Jag tror dock att historien kan tilltala yngre killar. Jag är tyvärr för gammal. Illustrationerna kändes lite granna som Lasse-Maja.
RSS 2.0