3 "Min vän Percys magiska gymnastikskor" av Ulf Stark

Hcg/LC. Författaruppläsning.
2 CD, speltid 2 tim 15 min.

På världsbokens dag 2007 anordnade Eskilstuna kommun en föreläsning med den karismatiske Ulf Stark. Han pratade vitt och brett om läsning ur sin synvinkel, kopplade läsningens fascinerande värld till sin uppväxt och gav oss få som hade hittat dit fantastiska anekdoter. En helmysig kväll.

Utöver några bilderböcker så har jag tidigare inte läst något av Ulf Stark. Visst har jag sett tv-program om Percy och shejkar i Stureby, men aldrig tagit mig tid att sätta tänderna i romanerna. Första mötet blev till slut den självbiografiska berättelsen om när Ulf träffar den nya killen i klassen, Percy. Percy är tuff. Han kan slåss, han kan balansera bom och han kan göra affärer. Ulf blir ilurad att Percys trasiga gymnastikskor är magiska. Med skorna kommer Ulf också kunna balansera bom och slåss. Byteshandeln påbörjas och det slutar med att Ulf får kasta ut Percy ur sitt hus innan Percy hinner ta alla Ulfs ägodelar. Percy har till och med varit inne i Ulfs storebrors garderob och plockat åt sig de undanstoppade tidningarna med nakna tanter i. Brorsan kommer bli galen...men det gör inget, säger Percy, när du har de magiska skorna kan du slå brorsan i magen.

Ljudkvalitén på uppläsningen var inte den bästa. Ljudet är burkigt och man hör felsägningar ett antal gånger. Det sker med all trolighet även för andra uppläsare men deras misstag klipps nog bort. Stark är en underbar föreläsare men kunde vara bättre som uppläsare, även om hans historier roar.
 
bokprat: s. 37-39

4 "Sandor slash Ida" av Sara Kadefors

uHc/LC. Ljudbok på 7 CD.

Det känns som om jag har haft den här boken liggandes som ett ok på mig rygg. Det känns som om alla har läst den utom jag och att jag måste ta mig i kragen snart. Lösningen blev till slut att lyssna på den. Ljudboken på 7 CD läses upp av författaren själv, Sara Kadefors, som gör det perfekt. Boken handlar om Sandor från Göteborg och Ida från Stockholm som möts på chatten och blir vänner. Båda har problem i sina liv och söker någon som de kan prata med. Dialekterna och känslorna sitter härligt i Kadefors röst utan att bli överdrivna stereotyper.

Historien följer i början Idas och Sandors liv, var för sig. De kopplas bara samman i chatten och med mailen. Deras livsöden berör snabbt. Sandor är mobbad i skolan, han dansar balett och blir därför utpekad som bögjävel. Pressen hemifrån, från hans danstokiga mamma, har tagit över och baletten är inte lika rolig längre. Han längtar till något nytt. Idas liv håller på att gå i spillror. Hennes två klasskamrater har dåligt inflytade över henne med både lössläppt syn på sex och droger men även med skolarbetet. Gymnasievalet närmar sig men för Ida känns livet efter högstadiet som ett hemskt mörker. Hemma ligger mamman hela dagarna i sin depression. Ida kan inte hitta stöd någonstans. Det är grunden till Ida och Sandors behov av att hitta någon att prata med. Men även deras vänskap är svårhanterlig och något som skapar situationer.

Som uppläst haltar boken berättarmässigt lite i början av deras chatt men annars var jag fast från första kapitlet. Berörde.

4 "I ett annat ljus" av Alice Hoffman

Kategori: Hce, H-författare.
252 sidor.

Ethan Ford bor i en idyllisk liten stad med sin fru och sin son. Han anses vara en mönstermedborgare, älskad av stadens alla invånare. Sin fru älskar han, evinnerligt även efter 13 år. Andra ser deras äktenskap som perfekt, och perfekt är det. Men så en dag blir Ethan anklagad för mord som ingen för en sekund tror att han är skyldig till. Men Ethan erkänner mordet. Sanningen är att Ethan inte är den alla tror. Sanningen är att han flydde från polisen då han plötsligt blev dödsstört förälskad i Jorie i en bar mitt ute i ingenstans.

"I ett annat ljus" behandlar livet och hur det plötsligt kan ändras, kastas upp och ned som en pannkaka. Avståndet från den perfekta lyckan till det ödsliga och tomma livet med noll framtid kan vara kortare och gå snabbare än någon tror.

Som vanligt med H-författare så vet jag ingenting om varken författaren eller titeln när jag sätter tänderna i den. Det visade sig att Hoffman är mest känd för att ha fått två böcker filmatiserade (Practical Magic och The River King) och att hennes bok "Here on Earth" blev utvald till Oprah Book Club. Så det är lite Lifetime/kvinnovarning på den här boken. Jag måste dock säga att Hoffman har skapat ett riktigt bra persongalleri. Man får inte samma djup som i H-författaren Siri Hustvedts "Vad jag älskade" men Hoffman knyter ihop påsen så att säga. Jag hade svårt att lägga ifrån mig romanen och kan faktiskt se mig själv läsa mer av henne.
RSS 2.0