Höstliga böcker att se fram emot

Här har jag ett pyttelitet urval av vad som kommer i höst. Det är som en nål i en höstack. Detta är dock mina förhoppningar på läsvärda nålar.

 
Nu när sista delen (12:e) av Legenden om Darren Shan kommer i september, Ödet söner, så trodde jag att Berghs äntligen skulle börja översätta den häftiga Demonata-serien men istället verkar de fyra delarna i fortsättningensserien Legenden om Larten Crepsley komma. Första heter En vampyr föds och är planerad till november.


På mina engelska bokprat brukar jag rekommendera Them and Us av Bali Rai. Den handlar om David och hans mamma som gömmer sig för sin rasistiska våldbenägna pappa. Till slut hamnar de i Londons mest invandrartäta område. Resultatet blir att David blir den enda vita britten på den nya skolan och en omvänd rasism blir uppenbar. I oktober kommer boken på svenska på förlaget Argasso.

 
Ni har väl inte glömt bort Pixiböckerna? Som vanligt ges det ut många Pixiböcker i Sverige och av flera stora, kända författare. Men de har tydligen haft svårt att få bokaffärer att ta in böckerna (ICA-handlarna står för ca 50 % av utbudet). I och med 10-packen som kommer från och med augusti så får man riktigt billiga böcker, kanske även i bokaffärerna.


Jag tyckte väldigt mycket om Amandas bok av Katerina Janouch. I september kommer fortsättningen.


Jag fastnade redan i andra boken av Paolinis Arvtagarserie. Men för er som fortsätter läsa hans böcker så är det bara att vänta till november, för då kommer Arvtagaren, fjärde (och sista?) delen.


Jag är en av dem som älskade Cilla Naumanns Kulor i hjärtat, novellsamlingen som kom för 1-2 år sedan. I augusti kommer ännu en bok om en femtonårig kille (den ålder som Naumann skildrar bäst). Relativt kort (144 sidor), så som hennes böcker bör vara. Något att se fram emot!


Tredje delen av Gone kommer i augusti. Jag håller just nu på att läsa andra delen och den är precis lika bra som första. Det här blir en goding att sätta tänderna i.


Illustratören till Spiderwickböckerna kommer nu med en egen fantasytrilogi. Första boken, Jakten på Wondla, hamnar i affärerna i augusti. Boken är 480 sidor tjock men förhoppningsvis, och troligtvis, så är den full av hans härliga teckningar.


Per Gustavsson är i ropet just nu. Hans Prinsessböcker säljer bra och han har en utställning på Seriegalleriet. Tillsammans med Andreas Palmaer gjorde han, 2009, den coola Sandnedgasten och andra moderna monster. I september kommer en "uppföljare" som heter Sandy, Ville Vilse och andra monster på stan.


Wow, säger jag bara. Går det att toppa förra årets Jag finns!, som jag anser troligen var 2010 års bästa barn- och ungdomsbok. Den blev även utvald av ungdomarna själva i årets bokjury i kategorin 12+. I augusti kommer fortsättningen. Hoppas Johanna mår lite bättre i den här boken.


Moni Nilsson spottar tämligen ur sig ett gäng roliga Semlan och Gordon-böcker just nu, som jag tycker är som Bert-böcker fast mer för tjejer (fast de passar förstås för killar också). Men hon är en flitig författare. Tillsammans med den lika flitiga illustratören Per Gustavsson så kommer en ny Olivia och kompisen-bilderbok. Den får man inte missa.

Flyga högt, en ny bok av Katarina von Bredow. Behöver ingen större presentation. Kommer köpas, kommer att läsas, kommer att älskas av många. September.

...och så alla debutanter som kommer att överraska!

1 "Vampyren från Croglin" av Terry Deary

Hcg   68 sidor

Det här är egentligen inte mycket att skriva om. Tråkig gammeldags traditionell berättelse om en vampyr som attackerar invånarna i en liten brittisk by långt ut på landsbygden på 1800-talet. Tråkig och svårtläst. Språkligt torr. Undvik. Den är ju utgiven av Argasso vilket ska betyda lättläst. Boken är kort men inte tillräckligt.

Bokenkät från Bokhora

För att fördriva tiden lite till nästa boktips så fyller jag i en bokenkät från bloggen Bokhora.

Senast lästa: Senaste romanen kan ni se i den förra recensionen. Jag har även läst de två första delarna av mangan Magic Knight Rayearth av Clamp. Inte så bra.

Senast köpta bok: Köpte Jonas bok, första delen i Beautiful Dead av Eden Maguire. Har läst ca 100 sidor. Känns som om den vill vara som Twilight-böckerna men är stel och tråkig hittills.

Senast lånade bok: Jag lånade nyligen "Vem är jag och i så fall hur många?" av Richard David Precht. Det ska vara en populärfilosofisk bok. Jag lånade den i stundens hetta och med tanke att läsa den som sommarbok på semestern. Vi får se.

Senast fådda bok: Det är så sällan jag får böcker. Måste ha varit flera år sedan.

Favoritbokhandel: Gillar adlibris. Bra utbud och billigt.

Favoritbibliotek: Mitt eget?

Antal lånekort: 7 st, tror jag.

Använder som bokmärke: lånekvittot eller hemmagjorda.

Favoritfärg på bok: Kvittar väl, men ju färggladare desto bättre.

Favoritmat/snack vid läsning: läser så ofta jag kan så det blir typ allt jag äter. Gillar inte sådan mat där man måste använda båda händerna, t ex för att skära.

Favoritdryck vid läsning: Whatever.

Favoritställe att läsa på: Brukar säga sängen men just nu är det ute i solen i en skön vilostol.

På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: Jag är på sidan 90 i andra delen av Michael Grants Gone-serie som heter Hunger.

Den här boken köper jag till en förälder: Stod länge med en traktorbok i handen under senaste bokrean. Skulle passat perfa till fadren.

Den här boken köper jag till min bästa vän: Allt med seriemördare till MF. Alla typer av hårdrocksbiografier till MR. Biografier om jobbiga uppväxter till AF. Bara det bästa till PÖ.

Den här boken köper jag till en partner: Det ska vara personligt så just nu går det inte att svara på.

Favoritgenre: Lite övernaturligt, men inte renodlad fantasy eller scifi. Gone-böckerna är bra.

Favoritformat: Gratis är ett bra format. Biblioteksband?

Författarfavorit: Just nu ligger Kjetil Johnsen bra till.

Den tjockaste bok jag läst: På spaning efter den tid som flytt. Kom inte igenom alla delar men hur liten text är det egentligen i den gamla gröna utgåvan?

Den tunnaste bok jag läst: Läser alltid bilderböcker och Börja läsa-böcker till jobbet. De är ofta runt 30-35 sidor. Nypon-böckerna ligger också på den längden.

Favoritljud när du läser: Största möjliga tyyyyyysssssstnad.

Favorittidning: Gillar Empire, den brittiska filmtidningen.

Prenumererar på: Inget

Favoritbokblogg: Gillar http://tonarsboken.blogspot.com/

Min sämsta läsning någonsin: Strändernas svall

Mitt bästa bokminne: Första genomläsningen av mangan Dragon Ball. Jag var chockad av hur fast jag kunde bli i denna enformiga men fantastiskt roliga serie.

Senaste bokfyndet: Jag får gå tillbaka några månader för att verkligen välja "fyndet". Hittade en hel kartong med Kalla kårar-böcker, ni vet de där kiosklitterära skräckpocketen från 70-talet. 2 för 5 kr.

Senaste impulsköpta bok: Den där Beautiful Dead-boken. Kostade bara 20 pixaroos men ändå för mycket pengar.

En bra bok att ge bort: "Duvan" av Patrick Süskind. En bortglömd pärla när alla bara tjatar om "Parfymen" hit och "Parfymen" dit.

Bokgenre som jag undviker: hästböcker och dramatiska öden, typ "Pojken som kallades Det på ridskola". Den boken är inte att leka med!

Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Ger bort.

Så här håller jag koll på vad jag läst: Vet i stort sett vad jag läst. Annars har jag ju bloggen.

Så här sorterar jag min bokhylla: Mina två Billybokhyllor är levande organismer där innehållet ständigt flyttas och byts ut. Så man kan säga ständig kaos.

Nästa bok jag ska läsa: Jag hoppas att biblioteket hinner få in Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans: Usla utsikter innan semestern. Ska även lägga undan Dmitrij Gluchovskijs Metro 2033. Hört att den ska vara bra. Bara man inte hakar upp sig på alla svåra ryska namn där alla tilltalas på olika sätt. Hatar sånt. Har slutat läsa flera böcker av Dosto* (trunkerar det sista) för att man tappar bort sig.

Glad hänryckning. Läs mycket i sommar!

RSS 2.0