3 "Hövdingens bägare" av Martin Widmark

Hcf   122 sidor

Martin Widmark släppte bara åtta böcker förra året, vi får hoppas att han inte är lika lat i år och kanske spräcker tiogränsen!

Ärligt talat så tycker jag Widmark är otroligt produktiv och han avslutade 2011 med en ny bokserie. Hövdingens bägare är första boken om Halvdan Viking som har lämnats i Östbyn för att bo hos en smed. Halvdans fot skadades när de anlände till byn och den läkte aldrig riktigt bra. Men Halvdan har ordets gåva. Det han inte kan göra fysiskt tar han igen med snabbtänkta kommentarer på rim, något som kan glädja tillika irritera byn hövding Ragnar. Östbyns vikingar tror på asagudarna. På andra sidan ån, bara en brolängd ifrån, så bor invånarna i Västbyn. De är kristna och deras "kung" Alarik hatar verkligen hedningarna på andra sidan vattnet. En dag skickar Alarik en av sina munkar för att bjuda in hövding Ragnar med följe på en tävling.

Hövdingens bägare känns välkommet då det saknas ett seriöst bokprojekt om vikingar i dagens litterära barnboksvärld. Historien är både intressant och rolig trots att jag tycker att Halvdans rimmade verser ibland känns krystade. Första delen hintar även på framtida händelser. Redan första boken är våldsam med en svärdskamp som slutar mindre bra för ena parten. Halvdan gaddar även ihop sig med en flicka i Västbyn och även om de är aningen unga så tror jag på ett framtida tema i värsta Romeo & Julia-stil.

Illustratören Mats Vänehems robusta teckningar måste även nämnas. Han blandar de tidstrogna teckningarna på hur en vikingaby kan ha sett ut med karaktärer och uttryck som lyfter historien.

Hövingens bägare känns som en riktig skröna i traditionell form. Borde passa många...själv väntar jag fortfarande på nästa del i serien om David & Larissa! När kommer den?



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0