3 "Baksidans hemliga hjältar" av Peter Arrhenius

Hcf   111 sidor

Illustrationer av Ingela P Arrhenius

"Läser du en Megakillen?", undrade min boss när hon såg boken. Nä, men i närheten faktiskt. FFGG har samma tema.

Robin med syster Frida och pappa flyttar från den fina delen av staden (Framsidan) till den "sämre", mer tätbebodda stadsdelen kallad Baksidan. Robin hinner knappt sura över att han fått lämna sina gamla kompisar på andra sidan stan förrän han hittar ett hemligt tillhåll nere i källaren. Där hänger Farzad och Izzy, i brist på bättre aktiviteter. De pratar lite om att vara som superhjältar och rädda dagen. De bestämmer sig för att göra allt de kan för att göra livet bättre. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, som Izzy säger.

Men det är svårt att göra rätt för sig. Saker och ting tenderar att gå på tok, hur mycket de än vill göra gott. Ett av problemen är att de inte vill synas. De vill inte få tacken för att de hjälper. Inga superhjältar stannar ju kvar efteråt och tar betalt. Och så måste Robins lillasyrra hänga med. Barnvakt. "Vår första goda gärning", enligt Izzy.

Baksidans hemliga hjältar (2010) är första boken i en serie om "Föreningen för goda gärningar" eller FFGG. Även om FFGG måste kämpa för att hjälpa till så har de rätt inställning, en inställning som fler borde ha. Därför är också boken ett sätt att skapa den insikten hos läsaren. Alltså både rolig och insiktsfull.

Illustrationerna får mig inte att tänka på Megakillen utan mer på Alfons Åberg. Ingela P Arrhenius använder sig av samma collageteknik där vissa delar är foton och andra är tecknade.

En tredje del är på väg i mars 2011.
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0