3 "Illusioner" av Judy Waite

uHce   89 sidor

Twisting the truth är en av de böcker från förlaget Barrington Stoke som jag länge har tänkt läsa på engelska men som alltid får vänta. Det känns som om de flesta titlar översätts numera, även om det kan ta ett tag. Nu finns boken på svenska med titeln Illusioner. Med 90 sidor, stora bokstäver och mycket yta mellan raderna så kan jag offra en timme eller mindre än så faktiskt.

Elsa gillar att hänga på skateboardområdet med sina kompisar. Hemma vet hon att mammas nya pojkvän Steve väntar och han blir alltid rasande förbannad när Elsa är sen, som hon är idag. På väg hem märker hon att det redan börjar bli mörkt och hon oroar sig för att bli överfallen. En gubbe kommer fram och Elsa är säker på att hon kommer bli kidnappad men han vill bara veta vägen till närmaste bensinmack då hans van har soppatorsk. Väl hemma drar Elsa en vit lögn för att slippa bråk med Steve. Elsa säger att hon blivit stoppad av en snuskgubbe, att hon sett bilens registreringsnummer och sedan lyckats springa iväg och gömma sig. Senare på kvällen dyker polisen upp. Elsas vän Amy kom aldrig hem Steve har redan meddelat polisen om gubben och hans van. Nu är inte den rätta tiden att avslöja sin lögn, Steve skulle bli tokig, så hon fortsätter att berätta den för polisen. Polisen jagar sedan en helt oskyldig man, bara på grund av att Elsa skäms. Men är gubben hon mötte helt oskyldig?

Waite skapar en spännande historia trots den korta textmängden. Jag blev överraskad ett antal gånger men det blev rätt uppenbart hur det hela skulle sluta. En kul bagatell som många tonåringar troligen kommer att gilla.
 
Bokpratssidor:
s. 33- "Inget skitsnack..." till s. 36 "Egentligen inte"
RSS 2.0