3 "Radio Valleby" av Martin Widmark

Hcf/O

Efter att ha läst en handfull av LasseMajas mysterieböcker trodde jag att det fick vara nog för min del. Men så dyker Radio Valleby upp och självklart måste man testa detta "format". Radio Valleby är den senaste delen i ungarnas mysterier men känns väldigt mycket som en kavalkad med "det bästa" från tidigare böcker. Man kan läsa den som en vanlig bok men eftersom det hela utspelar sig i radio så finns det även en CD.

Sigge Jansson har radions populäraste program, Sigges frågelåda med Vallebytoppen. Varje lördagmorgon så får man ringa in och svara på frågor. Det ligger skivor i potten. Man får även välja en låt som Sigge sedan spelar. Den här morgonen blir däremot inte som vanligt. Först ringer prästen in och tjatar på att brevbäraren inte har kommit. Även polismästaren och Barbro Palm envisas med att ringa hela tiden. Och så får Sigge en busringare på tråden. Det är en hemlig man som ringer och förstör för Sigge i direktsändning. Vem kan den hemliga mannen vara? Han lämnar ledtrådar varje gång han ringer men Sigge lyckas inte klura ut det hela.

Man ska självklart lyssna på den medföljande CD:n. Allt förutom ett litet stycke i början finns med på CD:n. Vi får höra Sigge prata och lyssnarna tävla. Vi får även höra låtarna som spelas och en del reklamjinglar. Johan Ulveson spelar Sigge Jansson. Om ni känner igen rösten så är det han som läser alla Lasse Majas mysterier på ljudböckerna. Alla andra figurer står Helge Skoog för. Båda är jättebra men Skoogs röst klarar inte att variera sig tillräckligt för fem olika karaktärer. Men det är okej ändå. Han är kul och låtarna är faktiskt förhållandevis bra.

Illustrationerna i boken har som vanligt gjorts av Helena Willis. Det är inte mycket att säga om dem. Ungarna verkar gilla stilen på bilderna, även om inte jag gör det särskilt mycket.

Det 19:e mysteriumet, Radio Valleby, är helt klart en rolig grej. Ett annorlunda mysterium med Sigge Jansson som huvudperson. Förpackningen av CD:n ser häftig ut mitt på framsidan. Frågan är bara hur praktisk den är. Hur länge kommer förpackningen att hålla? Hur lång tid tar det innan CD:n kommer att spricka/knäckas av de unga lånetagarna? Om skivan går sönder...vad har vi då kvar?
Bokbrus
2010-11-23 @ 22:20:23
URL: http://www.bokbrus.se

Min dotter på åtta gillar verkligen LasseMaja. Hon gillade även denna bok men hon tycker inte att den är lika spännande. Favoritdelen med Radio Valleby är låtarna. Dom gillar hon skarpt.

Frid
2010-11-24 @ 10:47:27

Jo, det är riktigt. Den är inte lika spännande och så är boken mest för de som läst de andra delarna. Det är som en återkoppling. De som läst alla tidigare delar kan själva gissa vem som busringer. Idén rinner ut i sanden för oss som inte läst så många delar.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0