4 "Besökaren " av Ann Halam

uHce   110 sidor

När jag började jobba som bibliotekarie så var utbudet av fantasy för yngre ganska dåligt. Då pratar jag om lättläst för låg- och mellanstadiet. På fem år har den genren exploderat och vi har nu mycket att välja mellan av författare som till exempel Holly Black, Josefine Ottesen, Jo Salmson och Peter Gotthardt. Science fiction har däremot länge varit en krympande genre. Kanske är behovet inte så stort för tillfället? Science fiction-genren är bred men jag har på sistone fått förfrågningar om rymdhistorier och om utomjordingar från elever i lågstadiet. Varje gång måste jag tyvärr säga att det inte finns någon bra litteratur för den målgruppen. Visst finns det bra science fiction men allt är för svårläst. De få lättlästa är mer humoristiska böcker än renodlade sci-fi, som till exempel Fredde Granbergs Elak & Pucko-böcker. Jag har ställt frågan till bokförlag och de anser att det inte finns någon marknad för lättläst sci-fi. Hur vet man det egentligen? Det finns ju inte en enda bok att jämföra med.

Science fiction-utbudet för lite äldre är bättre, om än dåligt. Jag har precis läst klart en nyutkommen lättläst bok från förlaget Argasso som utspelar sig på jorden men handlar om utomjordingar.

Tom ska på prao. Han har fått en plats på pappas jobb. Toms pappa är säkerhetsvakt på ett av statens laboratorier och han är jättepeppad att få ta på sig en vaktuniform och få vara med de häftiga grabbarna. Nu är det ju så att Tom är fet, jättefet. Hans stora kärlek i livet är maten. Kroppshyddan gör att Tom inte kommer i vaktuniformen och måste gå runt i en jätteful labboverall. Det visar sig att han inte heller får vara med vakterna utan sätts i ett kontor för att arkivera papper. Urtrist och pinsamt. Så händer något. Telefoner börjar ringa och personal springer fram och tillbaka i korridoren. Tom blir beordrad att inte lämna arkivet vilket är hemskt för honom eftersom lunchen redan är uppäten och han är döhungrig. Så ser han en chokladbit liggandes på golvet. Den ser rätt smarrig ut. Men är det verkligen en chokladbit?

"Besökaren" är en riktigt spännande bok. Språket flyter på och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Bästa Argassoboken på länge.
Eva
2011-02-20 @ 18:03:54
URL: http://evaslife.blogg.se/

Var han säkerhets vakt pappan eller jobbade han inte i labbators rummet?

frid
2011-02-20 @ 22:13:54

Han var säkerhetsvakt i laboratoriet!

Så, då blev det både och.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0