3 "Riddarnas kamp - Emil Wern detektiv" av Anna Jansson & Mimmi Tollerup

Hcf   83 sidor
Bra läsavsnitt: s. 30 (en riddare har somnat)

Anna Jansson skriver om Emil Wern, sonen till hennes huvudkaraktär i vuxenböckerna Maria Wern. Okej. Visst, det kan fungera för att locka föräldrar att köpa böcker till sina barn. Men är de något att ha?

Emil Wern bor med sin mamma precis innanför ringmuren i Visby. Han vill bli detektiv. Det är medeltidsvecka i Visby och alla är utklädda. Staden "anordnar" en riddartävling. Två riddare från landsbygden ska tävla mot två stadsriddare. Men turneringen saboteras och blir tvungen att avbrytas. Emil tror sig veta vem sabotören kan vara och börja undersöka tillsammans med sina kompisar Ubbe och Linda.

"Riddarnas kamp" är en snabb och spännande, "klassisk", pusseldeckare för låg- och mellanstadiet. Handlingen påminner väldigt mycket om Världens bästa riddare av Magnus Ljunggren och det känns faktiskt som en stöld rakt av. Förhoppningsvis har Jansson lämnat medeltidsveckan bakom sig i sina andra Emil Wern-böcker (tre stycken utgavs samtidigt i maj, en fjärde är planerad för oktober).

Och så får jag inte glömma en av mina favoritillustratörer Mimmi Tollerup. Som vanligt gör hon ett bra arbete. Jag är en sucker för bra akvarellmålningar och Mimmi är ett säkert kort. Jag skriver Mimmi för hon verkar ha ändrat sitt efternamn, tagit bort Grkovic i det dubbla efternamn hon tidigare bar. Det är okej för mig med när man klickar på länken på illustratören (på t ex adlibris webb) så bara de senaste alstren upp eftersom det nya namnet endast är kopplat till ett fåtal titlar. Härliga titlar som Mårten Sandéns böcker om Frida, Stefan Castas Blåbärspatrullen och Malin Anclairs Ibland regnar det kommer inte upp på träfflistan.
RSS 2.0