4 "Parasit" av Scott Westerfeld

uHce   303 sidor
Parasit
Scott Westerfeld är mest känd för trilogin om snyggingarna och fulingarna. Jag tycker att de böckerna är spännande och skulle tycka mycket om dem om de inte utspelade sig i en framtid full med tekniska framsteg. Men Westerfeld har skrivit fler romaner. Som vampyrfanatiker satte jag tänderna i "Parasit". Den utspelar sig i varje fall i nutid, även om innehållet är mer otroligt än i snyggingböckerna.

Parasit är inte en klassisk vampyrhistoria. Den utgår från vår kunskap om parasiter och dess levnadssätt att ta över sin värd och förändra den till att passa sina egna behov. Enligt Westerfeld är vampyrism orsakat av en parasit. De som känner till situationen kallar dem inte för vampyrer utan för parasitpositiva, parper. Det finns en gammal organisation i New York som kallar sig för Nattväktarna. Ursprungligen var de en del av kommunens organisation men för att dölja sitt känsliga arbete har de skurit av alla kontakter. Nattväktarna jagar parper. Nattväktarna själva är smittade av parasiten men de är bara smittbärare. Om parasiten tar över kroppen helt så blir de flesta galna. Smittbärarna blir bara väldigt kåta. Parasiten sprids genom blod och kroppsvätskor. Vi får följa Cal, en nybliven nattväktare som för tillfället bara jagar de han själv har smittat. De är enklare för nattväktare att fånga parperna om de känner offret. Cals nya uppdrag blir att fånga den parp som smittade honom. Svårigheter existerar. Cal kommer inte ihåg vad hon heter eller var hon bor. Han kommer inte ens ihåg i vilken bar de träffades. Han var för full. Cals sökningar leder in honom på en farlig väg. Det är något som står fel till. Spåren leder till ett oanat ställe.

Det här är en fascinerande bok. Westerfeld använder sig av människans kunskap om olika parasiter och för in den i sin egen värld. Det är också rejält äckligt att läsa vissa delar eftersom författaren beskriver. Inte nog med att själva historien är äcklig, det finns även faktadelar där han skriver om olika parasiter. Väldigt intressant faktiskt.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0