3 "De försvunna barnen" av Jörn Jensen

Hcg   60 sidor

Bokpratssidor: s. 15-17 (Från "Tobias vinkar hejdå..." till "...han har nog gett upp."
Tänkte bara berätta att jag läst den första delen i Jörn Jensens spänningsserie om Tobias och Simone som heter De försvunna barnen. Den är på 60 sidor och måste klassas som lättläst för lite äldre, typ 9-12, men borde passa även för lågstadiet och möjligen början av högstadiet. Tanken är att Tobias och Simone, som för övrigt är syskon, hamnar i kusliga situationer och kan därför klassas som läskigare.

Jag gillar Tobias och Simones första äventyr. En kidnappningshärva pågår i staden de bor i. Man har kidnappat tre barn från södra delen, norra delen och västra delen. Tobias och Simone bor på östra delen och nu börjar föräldrar och lärare bli oroliga. Logiskt sett så kommer kidnapparna slå till i deras område härnäst. Samtidigt flyttar det in en blind man i grannhuset. Han behöver hjälp med diverse göromål. Tobias rastar hunden och Simone läser ur dagstidningen. Deras föräldrar är oroliga för att de är ensamma utomhus när kidnapparna troligen lurar bakom hörnet men de tycker det är okej att barnen får besöka grannen Johan och hans hund. Det kan man ju fundera på ytterligare en gång.

De försvunna barnen är indelad i tio korta kapitel, vilket betyder i genomsnitt sex sidor per kapitel. Allt för att göra det tilltalande för läsaren. Vad som drog mig till böckerna var främst de spännande illustrationerna av Craig Stephens, som tyvärr bara finns på omslaget.

Jörn Jensen är ett säkert kort bland barnen och jag är säker på att denna bokserie kommer gå bra. Delen står tydligt på längst ner på bokens framsida för de som vill läsa i ordning, något som inte behövs då böckerna är fristående. Däremot betyder detta att läsarna lättare vet exakt vilka de läst och hur många som borde finnas. Vilket också betyder att om man börjar köpa dessa till biblioteken så måste man fortsätta hela serien ut. En snabb titt i försättsbladet där det står bokseriens totala antal och jag vet att det bara är att sätta undan inköpspengar för 16 delar. Oj, oj, oj...dessa bokserier.

Avslutningsvis: Ja, det blev Jörn med svenskt Ö även om han kommer från Danmark.


Upp till del 5 med en glad Jörn på slutet. Bonnier Utbildning ger ut de sista fem delarna (11-16) i september 2010.
RSS 2.0