3 "En av dem" av Ingrid Sandhagen

uHc   129 sidor

Det här är också en av dessa böcker som jag från och till rekommenderar trots att jag inte läst den. Rekommendationerna handlar mer om innehållet än om att den är bra. Nu har jag dock läst boken och kan då också han en åsikt om kvalitén.

Mikaels familj har flyttat vilket betyder en ny skola. Mikael är femton och är rätt nöjd med flytten. Han hade det jobbigt i sin förra klass men är helt bestämd att det ska bli bättre i den nya. Han gör en omstyling; färgar håret svart, skaffar tuffare kläder och kommer absolut inte berätta om cellospelandet för klasskamraterna.

Mikael har även andra problem. Tjejer. Det händer inget i kroppen när han tänker på tjejer. Bästa kompisen Lisa vet om Mikaels känslor. I början av boken låter hon till och med Mikael smeka henne på brösten men han blir inte alls upphetsad. När Mikael sedan kommer till den nya skolan träffar han Joel och faller pladask. Och det pirrar i kroppen.

"En av dem" är en bra "komma ut"-bok. Den är enkel och ärlig i berättarsättet och innehåller allt det som "komma ut"-böcker brukar göra, bland annat Mikaels osäkerhet över sig själv och hans tankar kring vad familj och vänner kommer att säga. Sandhagen ger inte alla svar; boken är kort (endast 129 sidor) så flera frågor får man fundera på själv.

Det finns relativt många "komma ut"-böcker på svenska, både om tjejer och killar, men den påföljande litteraturen saknas i den svenska litteraturen. Hur är det när man kommit ut? Hur kan livet se ut därefter? Några titlar på vuxenhyllan kan man nämna (t ex Mian Lodalen) men det ser krasst ut på ungdomshyllan. Där har litteraturen fastnat i hur det är att komma ut.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0