5 "Mr Gum and the Goblins" av Andy Stanton

He uf.   191 sidor.

Del tre i serien om byn Lamonic Bibber återgår till den suveränitet som första delen hade. Fridays fru Mrs Lovely har blivit överfallen av troll och nu är det upp till Friday och den lilla flickan som heter Polly att ta sig upp på trollberget och kasta ut trollen ur området.

Boken är i stort sett lättläst men man ska veta att karaktärerna i denna del pratar på gammalengelska. Polly påpekar även detta. " 'Hey,' said Polly. 'Why'd everyone a-talkin' all funny like in weird old books? We only done came out to gets a takeaway kebab.' Talet är väl det enda man kan invända på i denna fantastiska bok. Det kan bli lite svårt att följa alla thee och thoust. Den absurda humorn drivs även till sin totala spets i denna del. Till exempel så blir pubbesökare rädda för trollen och gömmer sig. "One man disguised himself as a fruit machine and stood there in the corner covered in cherries and coughing up pound coins." För att greppa helheten måste man ha läst de tidigare böckerna. Men författaren förklarar tillräckligt för att man ska förstå både handling och skämt. Boven Billy Williams säger till exempel "funty" istället för "funny". Detta förklaras. Hjälten Friday verkar ha Tourettes syndrom för han ibland skriker han "THE TRUTH IS A LEMON MERINGUE", något man inte hänger med i om man inte läst tidigare delar.

Med "Mr Gum and the Goblins" kan man verkligen säga att vägen är målet. Vem bryr sig om vad som händer när det är småsakerna som gör boken värd att läsa. Trots allt jag sagt så är jag ändå mållös över den totala absurditet Stanton har lyckats skapa. En bok för annalerna.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0