4 "Mannen från Barnsdale: historien om Robin Hood och hans legend" av Dick Harrison

Ke/LC
Över tio timmar
Författaruppläsning

"Det är Robin Hood jag vill ha!" Repliken sitter i benmärgen hos den del av svenska folket som föredrar dumburken framför släkten på julafton. Den lilla sekvens vi får se varje år av Disneys tecknade rulle "Robin Hood" (1973) har resulterat i att varenda människa som är uppväxt i Sverige känner till vem den legendariska Robin Hood är: den fredlöse; mannen av Loxley; mästaren på pil och båge; mannen som tar från de rika och ger till de fattiga.

Varning! Några spoilers nedan i texten.

Efter att ha dammat in sig i alla gamla luntor som historikern Dick Harrison har kunnat få tag på så frågar han sig vem Robin Hood verkligen var. Det är Harrisons text vi möter i Nationalencyklopedin där det står "Det anses säkert att R. har verklighetsbakgrund". Om Robin Hood verkligen har funnits på riktigt tvistar de lärda om. Harrison anser att så är fallet. I djupa undersökningar av medeltida luntor finner han en trolig Robin Hood som var aktiv under 1320-talet. Han stärker även sina argument genom att finna troliga riktiga personer till sheriffen av Nottingham, Will Scarlett och Lille John. Det är facinerande läsning. Harrison anser att finnandet av den verkliga Robin Hood är det verkligt intressanta, men han analyserar även de gamla balladerna.

Den uppmärksamma läsaren har nu reagerat på att jag skrev om en Robin Hood som var aktiv under 1320-talet. Vadå?, tänker ni. I filmerna slåss han mot prins John (senare Kung Johan utan land) och möter Rickard Lejonhjärta, allt detta på 1190-talet. Det visar sig att anpassningen till slutet av 1100-talet har tillkommit senare. De tidigaste sparade balladerna från 1370-talet utspelar sig under Edward II:s tid, dvs 1300-talets första hälft. Harrison beskriver skickligt hur balladen har anpassat sig under århundradena för att tilltala samtidens lyssnare och läsare. Han går igenom de gamla balladerna men också de kända romanerna från 1800-talet som kopplade Robin till högadeln, bland annat Walter Scotts "Ivanhoe" (1819) och Howard Pyles "Robin Hood" (1883). På 1900-talet har filmerna haft störst betydelse för legendens utveckling, vilka Harrison analyserar och jämför sinsemellan.

Jag tänker inte förstöra Harrisons studier helt så här stoppar jag. De största delarna av boken är mycket spännande läsning och jag kommer för all framtid se Robin Hood-legenden med helt nya ögon. När jag först lade in mp3-skivan i spelaren blev jag förfärad av Harrisons rullande R men han läser med en sådan inlevelse och sådan energi att man snart möter orden som en svalkande bris mot ansiktet. Den tryckta pocketversionen av boken är 336 sidor. Sammanlagt blir det lite för långt. Harrisons mål i de sista kapitlen är att hitta de verkliga personerna från legenderna. Robin själv och sheriffen är extremt intressanta sökningar, men den rödklädde Will Scarlett, den store Lille John, den glade broder Tuck och den sköna Lady Marion (Marian) är mindre intressanta. När ni i slutet känner att takten börjar stappla så rekommenderar jag att hoppa till epilogen. Som litteraturintresserad blir man dock mycket inspirerad av att fördjupa sig i legendernas tillkomst. För mig resulterade det i ett halvt misslyckat bokprat om Maj Bylock-klassiker där några extra minuter lades på just Robin Hood.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0