3 "Matilda" av Roald Dahl

Hcg/LC
4 CD, cirka 5 timmar
Uppläsare: Eva Röse

Det är ett farligt val att återuppta bekantskapen med sina driftande, nostalgiska, litterära minnen. Ole Lund Kirkegaard och Roald Dahl var mina favoritförfattare som liten och jag läste allt jag fick tag i. Nyligen läste jag om Gummitarzan och fann den fortfarande mycket underhållande, men en aning rakt på sak. Hur skulle jag finna min favoritbok Matilda?

Introduktionen av Matilda i Roald Dahls bok med all dess positiva väsen har jag flera gånger använt som läsfrämjande hjälpmedel vid bokprat för yngre läsare. Att möta Matilda som vid en ålder av fyra redan kan läsa den enda boken som fanns i sitt hem, hennes mors kokbok Enkel matlagning, ger läsaren en sprudlande känsla av vad som skall komma. Matilda upptäcker biblioteket och läser, inte bara alla barnböcker som där finns, utan även många av de stora litterära klassikerna, och det redan vid fyra års ålder.

"Böckerna tog henne med till nya världar och presenterade henne för fantastiska människor som levde ett spännande liv. Hon for på gamla segelfartyg tillsammans med Joseph Conrad. Hon for till Afrika med Ernst Hemingway och till Indien med Rudyard Kipling. Hon for över hela världen sittande i sitt rum i den lilla engelska byn."
(Dahl, s. 23. Originalutgåvan)

Matilda familj förstår henne inte. De lever ett självupptaget liv där allt kretsar kring teven och det självutnämda geniet till pappa. Familjen och Matildas rektor behandlar henne som skit. Rektorn behandlar alla som skit men det är bara Matilda som står emot. Allt som görs mot henne hämnas hon med dubbel verkan. Mot rektorn räcker inte Matildas intellekt men som tur är så utvecklar hon superkrafter. Det är här som handlingen går för långt. Matildas superkrafter hade jag förträngt, troligen på grund av att det blir allt för otroligt. Det känns som om Dahl har skrivit in sig i ett hörn och, såsom de antika klassikerna, kastar in räddaren i nöden, det vill säga deux ex machina. Matilda får superkrafter och räddar dagen. Lamt.

Utöver superkrafterna känns ändå Matilda som ett riktigt kraftpaket. Hon är den goda sidan av Girl Power personifierad. Matilda är en karaktär som flickor kan eftersträva att bli. Hon är snäll, stark och kunnig men låter inte överheten göra en marionettdocka av henne. Det är ungefär vad Spice Girls ville återkomma men misslyckades fatalt eftersom de även skulle visa upp sina kryddiga kroppar. Båda är trevliga på sitt sätt men det är som att äta ärtsoppa och pannkaka i samma tallrik samtidigt.

Uppläsare är Eva Röse. Hon gör väl ett bra jobb men personligen har jag svårt för henne. Röse blev känd genom att tillsammans med Alice Bah vara programledare för SVT:s Disneyklubben i början av 90-talet. När hon hade blivit känd gick hon till teaterscenen med argumentet att teater kändes mer riktigt. Jaha? Men dålig film kan du göra? Eller är "Kopps", "Göta Kanal 2", "Att göra en pudel" och "Rallybrudar" kvalitetsfilm? Visst kan dålig film vara underhållande men det är knappt teater. Tillbaka till teatern, Eva! Och stanna där...plats! Fin vovve!

 

Bokpratssidor:
Berätta att Matilda lär sig läsa helt själv med den enda boken i hemmet, mammas kokbok.
s. 23 ("böckerna tog henne till nya världar")
s. 28-29 (visa bild)
s. 30-31 (Från "Mamma, sa Matilda..." till "Men hon var i varje fall beredd att göra ett försök".

RSS 2.0