3 "Kallocain" av Karin Boye

Hc/LC
CD-bok. 5 CD, ca 5 timmar.
Uppläsare: Leif Pagrotsky

Med sin uppfinning kallocain har kemisten Leo Kall försett Världsstaten med ett medel för total kontroll. Sanningsdrogen kommer åt medborgarnas tankar och man kan då fälla dem för förräderi innan de gjort någon, ungefär som i Minority Report. Medborgarna förväntas arbeta för Världsstatens bästa och bara ha dess bästa i åtanke. Att Leo vill få ut drogen så att den kan användas i hela världsstaten berättigar han med sin patriotism men inunder ligger viljan att synas och bli berömd.

När Leo och hans chef Rissen testar medlet upptäcker de en hemlig grupp som inte gör något särskilt, inte pratar om något särskilt och inte utmärker sig på något särskilt sätt. Men de är på det klara att det handlar om förräderi och att man som patriotisk medborgare inte ska bete sig på det sättet. Även rykten om en ökenstad som överlevt  det stora kriget dyker upp. Staden ska tydligen vara full med förrädare. Leos tankar börjar sväva. Att tänka utan att vara koncentrerad kan vara farligt, man kan göra saker som man inte borde.

Exakt vad det är med romaner om distopier som Kallocain, 1984 och Du sköna nya värld vet jag inte riktigt. De lockar men när man läser dem så skiljer de sig inte mycket åt och därmed känns det som om man bara läser om något man läst tidigare. Det är dock intressant att jämföra texterna.

Leif Pagrotskys skärva och mörka röst ligger precis på gränsen att skäras mitt itu som om han vore i puberteten. Man sitter på helspänn och väntar sig en högljudd tjut när som helst. Val av bättre uppläsare kunde ha gjorts.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0